Gepubliceerd: 24 juni 2015
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: organisatie en beleid verzekeringen zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34203-6.html
ID: 34203-6
Origineel: 34203-2

Nr. 6 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 24 juni 2015

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel I, onderdeel H, komt te luiden:

H

In artikel 18e wordt «het Zorginstituut» vervangen door: het CAK.

B

Artikel I, onderdeel Q, onder 1, komt te luiden:

1. «Het Zorginstituut» wordt telkens vervangen door het «Het CAK» en «het Zorginstituut» wordt telkens vervangen door: het CAK.

C

Aan artikel I wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

Y

Artikel 122a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «Het Zorginstituut» vervangen door: Het CAK.

2. In het vijfde lid wordt «het Zorginstituut» vervangen door: het CAK.

3. In het zevende lid wordt «Het Zorginstituut» vervangen door «Het CAK» en wordt «het Zorginstituut» vervangen door: het CAK.

4. In het negende lid wordt «het Zorginstituut» vervangen door: het CAK.

5. Het tiende lid en het elfde lid vervallen.

6. Het twaalfde lid wordt vernummerd tot tiende lid.

7. In het tiende lid (nieuw) wordt de zinsnede «het Zorginstituut of door dat instituut aangewezen» vervangen door: het CAK of door het CAK aangewezen.

D

Artikel II komt te luiden:

ARTIKEL II

De Wet langdurige zorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6.1.2 komt te luiden:

Artikel 6.1.2

Het CAK is belast met:

a. de vaststelling en de inning van de eigen bijdragen, bedoeld in artikel 3.2.5;

b. de vaststelling en inning van de eigen bijdragen, bedoeld in artikel 2.1.4 van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015;

c. het namens een WLZ-uitvoerder of het Zorginstituut, verrichten van betalingen aan zorgaanbieders, welke de WLZ-uitvoerders of het Zorginstituut, uit hoofde van de uitvoering van deze wet verschuldigd zijn;

d. de taken met betrekking tot de maatregelen gericht op verzekering van onverzekerden, bedoeld in paragraaf 2.4 van de Zorgverzekeringswet;

e. de heffing en inning van de bestuursrechtelijke premie, bedoeld in artikel 18d of artikel 18e van de Zorgverzekeringswet;

f. de verstrekking van de bijdrage, bedoeld in artikel 34a van de Zorgverzekeringswet;

g. de taken, bedoeld in artikel 69 van de Zorgverzekeringswet;

h. de taken met betrekking tot de gemoedsbezwaarden, bedoeld in artikel 70 van de Zorgverzekeringswet, en

i. de verstrekking van de bijdragen, bedoeld in artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

B

In artikel 6.2.1, vierde lid, wordt de zinsnede «hebben betrekking op de beheerskosten van het CAK» vervangen door: hebben betrekking op de beheerskosten van het CAK en de bijdragen, bedoeld in artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

C

In artikel 6.2.2, eerste lid, wordt de zinsnede «in het volgende kalenderjaar te maken beheerskosten» vervangen door: in het volgende kalenderjaar te maken beheerskosten alsmede voor de kosten van de bijdragen, bedoeld in artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

E

Artikel XI, onderdeel 1, komt te luiden:

1. In artikel 2 van bijlage 2 komt de zinsnede met betrekking tot de Zorgverzekeringswet te luiden:

Zorgverzekeringswet: voor zover het betreft een beschikking op grond van artikel 34a of een besluit van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of van het Zorginstituut Nederland met uitzondering van een beschikking jegens een persoon die behoort tot het personeel van het Zorginstituut Nederland.

F

Artikel XIII wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

2. In het tweede lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

3. In het derde lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

4. In het vierde lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

5. In het vijfde lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

G

Artikel XIV wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

2. In het tweede lid wordt «of artikel 70 van de Zorgverzekeringswet» vervangen door: , artikel 70 of artikel 122a van de Zorgverzekeringswet.

H

Na artikel XIV worden vijf artikelen ingevoegd, luidende:

Artikel XIVa

Indien het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel Bb, van die wet eerder in werking is getreden of treedt dan deze wet dan wordt deze wet als volgt gewijzigd:

In artikel I wordt na onderdeel E een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

In artikel 18aa wordt de zinsnede «of door tussenkomst van het Zorginstituut» vervangen door: of door tussenkomst van het CAK.

Artikel XIVb

Indien het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel D, van die wet eerder in werking is getreden of treedt dan deze wet, wordt deze wet als volgt gewijzigd:

Artikel I, onderdeel G komt te luiden:

G

In artikel 18d wordt «het Zorginstituut» telkens vervangen door: het CAK.

Artikel XIVc

Indien het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel E, van die wet eerder in werking is getreden of treedt dan deze wet, wordt deze wet als volgt gewijzigd:

Artikel I, onderdeel H komt te luiden:

H

In artikel 18e, eerste lid, wordt «het Zorginstituut» vervangen door: het CAK.

Artikel XIVd

Indien het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel Bb, van die wet later in werking treedt dan deze wet, wordt die wet als volgt gewijzigd:

In artikel I, onderdeel Bb wordt de zinsnede «door tussenkomst van het Zorginstituut» vervangen door: door tussenkomst van het CAK.

Artikel XIVe

Indien het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet en de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel D, van die wet later in werking is getreden of treedt dan deze wet, wordt die wet als volgt gewijzigd:

In artikel I, onderdeel D, wordt «het Zorginstituut» telkens vervangen door: het CAK.

Toelichting

Algemeen

Op basis van deze nota van wijziging wordt voorgesteld om ook de regeling van de financiering van zorg voor onverzekerbare vreemdelingen ex artikel 122a van de Zorgverzekeringswet (hierna: Zvw) van het Zorginstituut Nederland (hierna: ZIN) naar het CAK over te hevelen. De uitvoering van die regeling moet om uitvoeringstechnische redenen ook mee overgaan naar het CAK.

Het gaat jaarlijks om 30.000 declaraties van zorgaanbieders voor verleende zorg aan onverzekerbare vreemdelingen, voor een bedrag van € 30 mln. Hoewel strikt genomen geen burgerregeling, is de uitvoering van de regeling ex artikel 122a nauw verweven met die van de burgerregelingen omdat gebruikt wordt gemaakt van dezelfde ICT-applicatie voor verificatie en verwerking van zorgdeclaraties. Wanneer de regeling niet zou worden overgeheveld, moet de ZIN structureel extra kosten maken voor het aanschaffen en beheren van een aparte applicatie. ZIN schat deze jaarlijkse extra kosten op 1 miljoen euro. Het CAK heeft geen bezwaar om de uitvoering van deze regeling op zich te nemen. De uitvoering van die regeling leidt niet tot verwerking van bijzondere persoonsgegevens door het CAK. Een zorgaanbieder dient bij een declaratie slechts de initialen, geslacht, geboortejaar en nationaliteit van de onverzekerbare vreemdeling te vermelden.

De nota van wijziging voegt verder bepalingen toe aan het wetsvoorstel voor de samenloop met het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683). Deze samenloopbepalingen zorgen ervoor dat het CAK ook na inwerkingtreding van dat wetsvoorstel de regeling voor wanbetalers uitvoert dan wel blijft uitvoeren.

De nota van wijziging voorziet tenslotte in twee redactionele correcties van het wetsvoorstel.

Artikelsgewijs

A (artikel 18e van de Zvw)

Het te vervangen tekstgedeelte is ten onrechte niet tussen aanhalingstekens geplaatst. Het bovenbedoelde onderdeel corrigeert dit.

B (artikel 70 van de Zvw)

Het betreft hier de correctie van een misslag in de redactie van de wijzigingsopdracht door het tweede woord «wordt» te verplaatsen.

C tot en met G (artikel 122a van de Zvw, artikelen 6.1.2, 6.2.1 en 6.2.2 van de Wet langdurige zorg, bijlage 2 van de Algemene wet bestuursrecht en overgangsbepalingen).

De wijzigingen betreffen aanpassingen aan de overheveling van de regeling van de financiering van zorg voor onverzekerbare vreemdelingen van het ZIN naar het CAK. Het door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport jaarlijks vastgestelde budget voor het CAK is ook bestemd voor de verstrekking van de bijdragen aan de zorgaanbieders op grond van de regeling van de financiering van zorg voor onverzekerbare kosten. Het jaarlijkse budget komt ten laste van hoofdstuk XVI van de Rijksbegroting.

H (samenloopbepalingen)

Dit onderdeel voegt de samenloop met het bij koninklijke boodschap van 28 juni 2013 ingediende voorstel van wet houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de verbetering van de maatregelen bij niet-betalen van de premie en de bestuursrechtelijke premie en enkele andere wijzigingen (verbetering wanbetalersmaatregelen) (33 683) aan het wetsvoorstel toe.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers