Kamerstuk 34160-18

Amendement van het lid Lucas c.s. ter vervanging van nr. 9 over het laten meetellen van keuzevakken bij de slaag-zakregeling

Dossier: Wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs in verband met het regelen van keuzedelen waarop beroepsopleidingen mede worden gebaseerd


98,7 %
1,3 %

GL

50PLUS

PvdD

SP

D66

CDA

GrKÖ

SGP

CU

GrBvK

PVV

PvdA

VVD

Van Vliet

Klein

Houwers


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID LUCAS C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 91

Ontvangen 12 juni 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Na artikel I, onderdeel R, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ra

In artikel 7.4.6, tweede lid, wordt «, examen is afgelegd in het keuzedeel of de keuzedelen» vervangen door: en het keuzedeel of de keuzedelen.

II

Na artikel III, onderdeel M, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ma

In artikel 7.4.8, tweede lid, wordt «, examen is afgelegd in het keuzedeel of de keuzedelen» vervangen door: en het keuzedeel of de keuzedelen.

Toelichting

Dit amendement beoogt om het behaalde resultaat voor een keuzedeel mee te laten tellen in de slaag-zakregeling en dus mee te wegen in het behalen van het mbo-diploma, ten einde een serieuze implementatie van de keuzedelen en daarmee verbeterde aansluiting op de arbeidsmarkt te realiseren.

In het huidige voorstel is examinering wel verplicht, maar weegt het keuzedeel niet mee bij het al dan niet behalen van het diploma en heeft het geen invloed op de slagingspercentages van mbo-instellingen en daarmee de bekostiging van instellingen. De invoering van de keuzedelen is ingegeven vanuit de gedachte dat de vrije ruimte door mbo-instellingen niet goed werd ingevuld en onvoldoende serieus werden genomen. Om te voorkomen dat ook de nieuwe keuzedelen onvoldoende serieus genomen worden, is de indiener van mening dat de examens in de keuzedelen net als de andere examenonderdelen moeten meewegen bij het al dan niet behalen van het diploma. De wijzigingen in het amendement treden in werking vanaf het schooljaar 2018–2019 zodat studenten, docenten en onderwijsinstellingen voldoende ervaring hebben kunnen opdoen met de vormgeving en toetsing van de keuzedelen.

Lucas Van Meenen Jadnanansing Rog Siderius