Gepubliceerd: 5 februari 2015
Indiener(s): Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34108-7.html
ID: 34108-7
Origineel: 34108-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 6 februari 2015

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

1

In artikel I, onderdeel I, komt artikel 18b, eerste lid, onderdeel c, te luiden:

c. het door een werkgever verrichten van inhouding op of verrekening met het minimumloon, in strijd met het bepaalde bij of krachtens artikel 13.

2

Voor artikel VII, onderdeel A, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

In artikel 14b, eerste lid, onderdeel d, wordt na «artikel 7, » ingevoegd: 7a, 13, .

3

In Artikel VII, onderdeel A, komt het opschrift van artikel 15b te luiden:

Artikel 15b. Openbaarmaking van door toezicht op de naleving verkregen gegevens

Toelichting

Onderdeel 1

Deze wijziging is technisch van aard. Het niet nakomen van de verplichtingen in artikel 13 is een overtreding op grond van artikel 18b, eerste lid, onderdeel c. Het voorgestelde artikel 13, tweede lid, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) voorziet erin dat de regering de bevoegdheid krijgt om bij of krachtens algemene maatregel van bestuur betalingsverplichtingen van de werknemer aan te wijzen ten aanzien waarvan hij bevoegd is om schriftelijke volmacht te verlenen aan de werkgever om uit het uit te betalen minimumloon betalingen in zijn naam te verrichten aan een derde. In artikel 18b was abusievelijk niet voorzien in de mogelijkheid dat de Inspectie SZW een mogelijke algemene maatregel van bestuur betrekt in de bestuursrechtelijke handhaving van artikel 13. Met deze wijziging wordt dit hersteld.

Onderdeel 2

Artikel 14b van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi)voorziet erin dat de aangewezen ambtenaren van de Inspectie SZW, die toezichthouder zijn op grond van de Waadi, maar ook op de WML, door tussenkomst van een bewerker, aan een erkende certificerende instelling, gegevens verstrekken. Deze gegevens hebben onder andere betrekking op de bestuurlijke boete die door de Inspectie SZW aan een gecertificeerde onderneming of een gecertificeerde rechtspersoon is opgelegd wegens het niet naleven van onderscheidenlijk artikel 7, 15 of 18b, tweede lid, WML. Nu in onderhavige wet het niet naleven van artikel 7a en 13 WML tevens wordt aangemerkt als overtreding, op grond waarvan de Inspectie SZW bevoegd is een bestuurlijke boete op te leggen, wordt tevens mogelijk gemaakt om de gegevens die betrekking hebben op deze bestuurlijke boetes door tussenkomst van een bewerker te verstrekken aan een erkende certificerende instelling.

Onderdeel 3

Deze wijziging is technisch van aard. Alle artikelen in de Waadi zijn voorzien van een opschrift. Aan het betreffende artikel was abusievelijk geen opschrift toegekend. Met deze wijziging wordt dit hersteld.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher