Kamerstuk 34086-19

Amendement van het lid Van Toorenburg dat regelt dat wordt geëxpliciteerd dat de gedetineerde dient in te stemmen met alle gestelde voorwaarden, zowel de algemene als de bijzondere, aan de voorwaardelijke invrijheidstelling

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met een herziening van de wettelijke regeling van de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen (Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen)

Gepubliceerd: 8 december 2015
Indiener(s): Madeleine van Toorenburg (CDA)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34086-19.html
ID: 34086-19

38,7 %
61,3 %

PvdA

VVD

CU

GrKÖ

SGP

GrBvK

GL

SP

PVV

D66

PvdD

CDA

Van Vliet

Klein

50PLUS

Houwers


Nr. 19 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TOORENBURG

Ontvangen 8 december 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel QQ, wordt in artikel 6:2:12, eerste lid, onderdeel d, «de voorwaarden» vervangen door: alle voorwaarden.

Toelichting

De discussie over voorwaardelijke invrijheidstelling mocht afgelopen twee jaren op grote belangstelling rekenen, dit in verband met de terugkeer van de moordenaar van Pim Fortuyn in de Nederlandse samenleving. Onderdeel van deze discussie was in hoeverre juridische grond bestond om een gedetineerde in aanmerking te laten komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling.

Een wetswijzing in 2008 heeft deze voorwaardelijke invrijheidstelling minder «vanzelfsprekend» gemaakt, ook omdat doordat aan de invrijheidsstelling bijzondere voorwaarden kunnen worden verbonden. Houdt de gedetineerde zich daar niet aan, dan kan hij weer teruggestuurd worden naar de gevangenis. Tegelijkertijd rijst de vraag of indien een gedetineerde niet volledig instemt met alle gestelde voorwaarden, hij überhaupt in aanmerking mag komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling.

Met de voorgestelde wijziging in dit amendement beoogt indiener er geen gras over te laten groeien dat een gedetineerde met álle gestelde voorwaarden, zowel de algemene als bijzondere, moet instemmen voordat dit het geval kan zijn. Dat betekent ook volledige instemming met en medewerking aan de algemene voorwaarde tijdens de voorwaardelijke invrijheidsstelling dat de (in vrijheid gestelde) gedetineerde zich niet schuldig mag maken aan het (opnieuw) plegen van strafbare feiten. Ter voorbereiding en ter indicatie of de persoon in kwestie zich daaraan zal houden, dient hij of zij in de inrichting onder andere volledig mee te werken aan het «programma terugdringen recidive».

Van Toorenburg