Kamerstuk 34053-10

Amendement van het lid Bisschop dat bepaalt dat de houder evenals de ouder de zorg heeft om te voorkomen dat de minderjarigen in hun ontwikkeling ernstig worden bedreigd

Dossier: Vaststelling van bepalingen op het gebied van jeugdverblijven (Wet op de jeugdverblijven)

Gepubliceerd: 16 juni 2015
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: jongeren sociale zekerheid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34053-10.html
ID: 34053-10

57,3 %
42,7 %

PVV

Houwers

SP

VVD

D66

GrBvK

Klein

GL

CDA

PvdD

50PLUS

CU

PvdA

SGP

GrKÖ

Van Vliet


Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 16 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 1, tweede lid, wordt «de ongestoorde ontwikkeling» vervangen door: de ontwikkeling.

II

In artikel 3, eerste lid, wordt «het bevorderen van de veiligheid, de ongestoorde ontwikkeling en het pedagogisch klimaat van de minderjarigen» vervangen door: het bevorderen van de veiligheid, het pedagogisch klimaat en het voorkomen van een ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van de minderjarigen.

III

In artikel 10, eerste lid, wordt «of de ongestoorde ontwikkeling van een minderjarige in het jeugdverblijf» vervangen door: van de minderjarige dan wel een ernstige bedreiging vormt voor de ontwikkeling van de minderjarige in het jeugdverblijf.

Toelichting

De verantwoordelijkheid van de houder van een jeugdverblijf is in het wetsvoorstel aanmerkelijk zwaarder dan die van de ouders van de minderjarige. Terwijl ingrijpen in het ouderlijk gezag slechts mogelijk is indien de ontwikkeling van de minderjarige ernstig wordt bedreigd, wordt aan de houder de zorg opgedragen voor de ongestoorde ontwikkeling van de minderjarige. Ondergetekende vindt deze discrepantie ongewenst en vindt het voorgestelde criterium te onbepaald. Dit amendement bepaalt daarom dat de houder evenals de ouder de zorg heeft om te voorkomen dat de minderjarigen in hun ontwikkeling ernstig worden bedreigd. Het sluit aan bij de doelstelling van het wetsvoorstel om de veiligheid van kinderen te waarborgen.

Bisschop