Kamerstuk 34045-9

Amendement van het lid Siderius dat regelt dat de grens van 50 kinderen en 50 gastouders waarboven het voor kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen verplicht is een oudercommissie in te stellen wordt verlaagd naar 30 kinderen respectievelijk 30 gastouders.

Dossier: Wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen in verband met de aanpassing van het klachtrecht voor ouders, de wijziging van het adviesrecht van de oudercommissie en enkele andere aanpassingen (Wet versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen)


14,7 %
85,3 %

Klein

CU

VVD

CDA

PvdA

GrKÖ

PvdD

GL

PVV

D66

GrBvK

Van Vliet

SGP

SP

50PLUS


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID SIDERIUS

Ontvangen 29 januari 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het in artikel I, onderdeel D, onder 2, opgenomen onderdeel b wordt «50» telkens vervangen door: 30.

II

In het in artikel I, onderdeel Q, onder 2, opgenomen onderdeel b wordt «50» vervangen door: 30.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de grens van 50 kinderen en 50 gastouders waarboven het voor kindercentra, gastouderbureaus en peuterspeelzalen verplicht is een oudercommissie in te stellen wordt verlaagd naar 30 kinderen respectievelijk 30 gastouders. De huidige praktijk laat zien dat ook kleine ondernemingen (met minder dan 50 kinderen) in de kinderopvang in staat zijn om oudercommissies in te stellen. In de situatie van een kinderdagverblijf met 30 kinderen heeft de houder van het kinderdagverblijf de keuze uit rond de 50 tot 60 ouders voor het instellen van een oudercommissie van minimaal 3 ouders. Dat moet realistisch zijn. Door de ondergrens te verlagen wordt het voor onwelwillende houders moeilijker om zich te onttrekken aan de plichten die de wet stelt. Voor houders met minder dan 30 kinderen waarbij het samenstellen van een oudercommissie moeizaam verloopt, blijft een alternatieve vorm van ouderbetrokkenheid mogelijk.

Wetstechnisch wordt hiertoe in artikel I, onderdelen D en Q, van het wetsvoorstel de voorgestelde wijziging van de artikelen 1.58, tweede lid, onderdeel b, en 2.15, tweede lid, onderdeel b, aangepast.

Siderius