Kamerstuk 34024-13

Amendement van het lid Agnes Mulder dat een verzwaarde voorhangprocedure instelt voor het ontwerp van de amvb waarin concrete eisen worden gesteld aan het net van brievenbussen

Dossier: Wijziging van de Postwet 2009 tot modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening (modernisering UPD)

Gepubliceerd: 21 januari 2015
Indiener(s): Agnes Mulder (CDA)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34024-13.html
ID: 34024-13

28,7 %
71,3 %

Klein

GrBvK

CU

50PLUS

SP

GrKÖ

GL

SGP

Van Vliet

PvdD

D66

VVD

CDA

PVV

PvdA


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER

Ontvangen 21 januari 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, onderdeel D, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel b, aanhef, komt te luiden: Het zesde tot en met negende lid komen te luiden:.

2. In onderdeel b, achtste lid, wordt na «of zevende lid» ingevoegd:,voor zover betrekking hebbende op de spreiding van dienstverleningspunten,

3. Aan onderdeel b wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 9. Het ontwerp van een krachtens het zevende lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur, voor zover betrekking hebbende op de spreiding van voor het publiek bestemde brievenbussen, wordt aan beide kamers der Staten-Generaal overgelegd. De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan worden gedaan nadat vier weken na de overlegging zijn verstreken, tenzij binnen die termijn door of namens een der kamers of door ten minste een vijfde van het grondwettelijke aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven dat het onderwerp van de algemene maatregel van bestuur bij wet wordt geregeld. In dat geval wordt een daartoe strekkend voorstel van wet zo spoedig mogelijk ingediend.

4. Onderdeel c vervalt.

Toelichting

De indiener vindt de toegankelijkheid van de universele postdienst (UPD) van groot belang. In het wetsvoorstel worden meerdere UPD-eisen op het niveau van de wet beperkt tot een materiele norm. Het net van brievenbussen is één van deze UPD-eisen. De indiener vindt het aantal en de spreiding van brievenbussen een essentieel kenmerk voor de toegankelijkheid van de UPD. Het is met het oog op de toegankelijkheid van belang dat het voor alle Nederlanders mogelijk blijft om binnen een overbrugbare afstand een brief te posten. De indiener wil daarom een verzwaarde voorhangprocedure instellen voor het ontwerp van de algemene maatregel van bestuur waarin te zijner tijd de concrete eisen worden opgenomen die gesteld worden aan het net van brievenbussen. Op deze wijze kunnen beide kamers hier grip op houden en indien nodig invloed op uitoefenen, waardoor de toegankelijkheid van de UPD kan worden gewaarborgd.

A. Mulder