Kamerstuk 34002-40

Amendement van het lid Bashir waarmee per 1 januari 2016 een exportheffing in in de afvalstoffenbelasting wordt ingevoerd

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2015)

Gepubliceerd: 11 november 2014
Indiener(s): Farshad Bashir (SP)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34002-40.html
ID: 34002-40

Nr. 40 AMENDEMENT VAN HET LID BASHIR

Ontvangen 11 november 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel XV wordt na onderdeel F een onderdeel ingevoegd, luidende:

Fa

Aan artikel 22, eerste lid, worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel k door een puntkomma, twee onderdelen toegevoegd, luidende:

l. EVOA:

Verordening (EG) nr. 1013/2006 van het Europees parlement en de Raad van 14 juni 2006 betreffende de overbrenging van afvalstoffen (PbEU 2006, L 190);

m. overbrenging:

overbrenging in de zin van de EVOA.

II

In artikel XV worden na onderdeel G vier onderdelen ingevoegd, luidende:

Ga

Aan artikel 23, eerste lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. het verkrijgen van toestemming tot overbrenging van afvalstoffen uit Nederland om deze buiten Nederland te laten verbranden.

Gb

Na artikel 23 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 23a

  • 1. Bij op voordracht van Onze Minister vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt voor bepaalde afvalstoffen vastgesteld dat geen afvalstoffenbelasting wordt geheven ter zake van het verkrijgen van toestemming tot overbrenging van die afvalstoffen uit Nederland om deze buiten Nederland te laten verbranden.

  • 2. De algemene maatregel van bestuur, bedoeld in het eerste lid, heeft alleen betrekking op afvalstoffen waarvan ter zake van de afgifte ter verwijdering van afvalstoffen aan een inrichting in Nederland geen afvalstoffenbelasting wordt geheven.

Gc

Artikel 24 komt te luiden:

Artikel 24

De belasting wordt geheven:

  • a. bij toepassing van artikel 23, eerste lid, onderdelen a en b: van de houder van de inrichting;

  • b. bij toepassing van artikel 23, eerste lid, onderdeel c: van degene aan wie ingevolge de EVOA toestemming is verleend de afvalstoffen uit Nederland over te brengen.

Gd

Aan artikel 26 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door «; dan wel», een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. de geldigheidsduur van de beschikking, houdende toestemming tot overbrenging, is verlopen.

III

In artikel XV worden na onderdeel I drie onderdelen ingevoegd, luidende:

Ia

Aan artikel 28, eerste lid, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. het verkrijgen van toestemming tot overbrenging van afvalstoffen uit Nederland: € 13,00 per 1.000 kilogram.

Ib

In artikel 29, eerste lid, wordt «de verwijdering» vervangen door: de afgifte ter verwijdering of het verkrijgen van toestemming tot overbrenging uit Nederland.

Ic

Artikel 31 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt «De belastingplichtige» vervangen door: De belastingplichtige, bedoeld in artikel 24, onderdeel a,.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De belastingplichtige, bedoeld in artikel 24, onderdeel b, is gehouden de administratie zodanig in te richten dat daarin per overbrenging op overzichtelijke wijze is opgenomen:

    • op basis van welke beschikking, houdende toestemming tot overbrenging, de afvalstoffen zijn overgebracht uit Nederland;

    • welke stoffen, preparaten en voorwerpen in welke hoeveelheden uit Nederland zijn overgebracht en op welk tijdstip het vervoer van de afvalstoffen in het kader van de overbrenging is aangevangen.

IV

In artikel XXXVII wordt onder vernummering van het tweede tot en met zesde lid tot derde tot en met zevende lid na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. In afwijking van het eerste lid treedt artikel XV, onderdelen Fa, Ga, Gb, Gc, Ia, Ib en Ic, in werking met ingang van 1 januari 2016.

Toelichting

Dit amendement voert per 1 januari 2016 een exportheffing in in de afvalstoffenbelasting. Deze maatregel leidt tot een opbrengst van circa € 8 miljoen. De uitvoeringskosten bedragen € 400.000.

Door de inwerkingtreding met een jaar uit te stellen wordt rekening gehouden met de benodigde aanpassingen van de administratieve systemen van de betrokken ondernemers en de Belastingdienst, en met eventuele nadere afstemming die noodzakelijk is in verband met mogelijke Europeesrechtelijke aspecten.

Bashir