Kamerstuk 34000-XVII-7

Amendement van de leden Voordewind en Van Ojik dat zorgt voor het ondersteunen van de multi-stakeholdersdialoog en daaruit voortkomende activiteiten vanuit de Nederlandse textiel- en kledingsector om internationale productieketens te verduurzamen.

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 17 november 2014
Indiener(s): Bram van Ojik (GL), Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVII-7.html
ID: 34000-XVII-7

Nr. 7 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VOORDEWIND EN VAN OJIK

Ontvangen 17 november 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Duurzame handel en investeringen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.500 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Duurzame handel en investeringen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.500 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement zorgt voor het ondersteunen van de multi-stakeholderdialoog en daaruit voortkomende activiteiten vanuit de Nederlandse textiel- en kledingsector, om internationale productieketens te verduurzamen in samenwerking met individuele bedrijven, maatschappelijke organisaties, vakbonden en overheden.

Het bedrag van € 1,5 miljoen zal worden besteed aan projecten op het vlak van kinderarbeid, leefbaar loon, gebonden arbeid, sociale dialoog, een veilige en gezonde werkplek, due diligence, circulaire economie, duurzaam gebruik van grondstoffen, milieu en communicatie. De besteding loopt via een systeem van cofinanciering door overheid en bedrijfsleven, waardoor in totaal € 3 miljoen beschikbaar komt voor het ondersteunen van verbeteringen in de sector. Uitgangspunt is dat individuele bedrijven samen met andere stakeholders in werkgroepen onder het plan van aanpak «Verduurzaming Nederlandse textiel- en kledingsector 1.0» bepalen hoe projecten worden ingevuld en hoe de gelden worden besteed. Deelnemende bedrijven verplichten zich daarbij tot actieve due diligence in hun productieketen en een gezamenlijke aanpak van de problemen. Hoofddoel hierbij is structurele verduurzaming van de sector en verbetering van arbeidsomstandigheden- en rechten in de volledige productieketen. Een deel van het bedrag zal worden gebruikt voor ondersteuning van het proces door MVO Nederland.

Financiële ondersteuning van de Nederlandse textiel- en kledingsector, inclusief haar stakeholders, heeft mede tot doel om als pilot te dienen voor de andere sectoren die onderdeel zijn van de MVO Sector Risico Analyse. De inzet van elk van de te voeren overleggen met bedrijfssectoren en stakeholders uit deze analyse heeft een structurele oplossing tot doel.

Voordewind Van Ojik