Gepubliceerd: 19 september 2014
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVI-7.html
ID: 34000-XVI-7

Nr. 7 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 september 2014

Hierbij zend ik u de Zorgbalans 2014 die op mijn verzoek is opgesteld door het RIVM1.

Om de zorg betaalbaar te houden en de kwaliteit te verhogen is continue verbetering nodig. Inzichtelijkheid van kosten en kwaliteit is daarbij cruciaal. Het RIVM is er opnieuw in geslaagd om met behulp van de grote hoeveelheid registraties, publicaties en enquêtes in beeld te brengen hoe het er voor staat met de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de Nederlandse zorg.

Het rapport bevat veel interessante waarnemingen met als rode draad: er verbetert momenteel veel, maar we zijn er nog niet. In positieve zin valt op dat de Nederlandse gezondheidszorg opnieuw bovengemiddeld scoort vergeleken met andere welvarende landen. Ook de zorg rondom zwangerschap en geboorte is gelukkig sterk verbeterd in de afgelopen jaren. En de verschillen in toegankelijkheid voor verschillende demografische en sociaaleconomische groepen lijken beperkt. Maar er zijn nog genoeg aandachtspunten: de verschillen in de kwaliteit van het medisch handelen zijn nog groot en er is onvoldoende transparantie. Dit moet beter. Het Kwaliteitsinstituut, dat dit jaar aan de slag is gegaan, speelt hierin een belangrijke rol.

Het is de vierde maal dat de Zorgbalans verschijnt en het is de laatste Zorgbalans in deze vorm. Ik heb het RIVM gevraagd om samen met het SCP en de IGZ een voorstel te doen voor een nieuwe jaarlijkse VWS-brede monitor waarin ondermeer de Zorgbalans wordt geïntegreerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers