Kamerstuk 34000-XVI-126

Reactie op verzoek van het lid Leijten, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 1 september 2015 over reclame maken op televisie voor een gezondheidsproduct

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 4 september 2015
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVI-126.html
ID: 34000-XVI-126

Nr. 126 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 september 2015

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden van dinsdag 1 september 2015 (Handelingen II 2014/15, nr. 106) is mij, naar aanleiding van een door het lid Leijten aangemeld verzoek tot een interpellatie, verzocht om een briefje over mijn deelname aan Linda’s Zomerweek. Ik voldoe graag aan dit verzoek.

Bij hun voorbereiding op de talkshow, uitgezonden op woensdagavond 26 augustus op RTL4, heeft de redactie van Linda’s Zomerweek mij om allerlei, ook persoonlijke, informatie gevraagd. Een van die vragen was om een stuk of tien favoriete producten te noemen, producten waar je «eigenlijk niet zonder kunt». Ik heb daarop verschillende dingen opgesomd, die uiteenliepen van voeding, muziek en ook diverse persoonlijke verzorgingsproducten. Uit mijn in het voorbereidingsgesprek opgesomde reeks van favoriete producten heeft de redactie van Linda vervolgens eigenstandig twee producten gekozen die zij, zoals dat gebruikelijk is, aan het aanwezige publiek die avond wilde uitreiken. Met de afhandeling van deze door Linda gemaakte selectie heb ik geen enkele bemoeienis gehad.

Ik heb die avond zelf ook deze producten gekregen. Het betrof een bakje komkommers en mijn favoriete dagcrème, waarbij het overigens om een tester ging. Ook kreeg ik de favoriete producten van Ruben Nicolai, de andere gast van Linda die avond: een boek en een flesje zonnebrand.

Ik herinner u eraan dat ik in die uitzending – naast over de achtergrond van waarom die geselecteerde crème mijn persoonlijke favoriet is – ook in alle openheid heb gesproken over andere voorbeelden van favoriete producten.

Producten die overigens eveneens mijn werkterrein als Minister raken. De leesbrillen vallen onder de hulpmiddelen en de komkommers vallen natuurlijk onder «gezonde voeding».

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden werd de uitzending van Linda’s Zomerweek ook gerelateerd aan het beleid en debatten over meer transparantie in de relaties van zorgverleners met de farmaceutische industrie. Zoals bekend, heb ik een transparantieregister in het leven geroepen, bedoeld om helderheid te geven over betalingen aan een zorgverlener door farmaceutische bedrijven. Ik ben een groot voorstander van transparantie hierover. De gesuggereerde relatie tussen mijn optreden in Linda’s Zomerweek en het doel van het transparantieregister is er niet. Mijn favoriete persoonlijke producten, leesbrillen en groenten betaal ik namelijk zelf.

In de verwachting u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers