Gepubliceerd: 8 juli 2015
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVI-114.html
ID: 34000-XVI-114

Nr. 114 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juli 2015

Tijdens het algemeen overleg Toezending regeringsstukken dd 14 april 2015 (Kamerstuk 34 000 XVI, nr. 110), hebben wij toegezegd u voor de zomer te informeren over hoe wij uw Kamer op een handige handzame manier inzicht gaan bieden in (beleidsrelevante) VWS-rapporten. Met deze brief geven wij hier invulling aan.

De voorbereidingen zijn inmiddels getroffen om u vanaf medio september 2015 via het VWS-deel op www.rijksoverheid.nl inzicht te bieden in de (beleidsrelevante) rapporten die sinds 1 april jongstleden zijn verschenen. Deze rapporten worden, naar voorbeeld van het Ministerie van BZK-W&R, chronologisch geplaatst (meest recente bovenaan) en onderverdeeld op thema: care, cure, gezondheidsbevordering en -bescherming, sport en een categorie divers/ overig.

Het overzicht van sinds 1 april 2015 verschenen rapporten op de website zal maandelijks achteraf worden geactualiseerd en bestaat uit:

  • de beleidsrelevante rapporten afkomstig van 17 concernorganisaties en voornaamste kennisinstellingen, te weten: IGZ, IJZ, RIVM, RV&S, GR, SCP, NZa, ZiNL, ZonMW, Nivel, Trimbos, Movisie, Vilans, NJI, NISB, Mulier Instituut en NVWA.

    NB Onder te term «beleidsrelevant» verstaan we alle rapporten die relevant zijn bij de ontwikkeling van beleid en/ of het maken van beleidsmatige afwegingen, dus niet de rapporten die in eerste instantie als doelgroep toezicht, uitvoering of het veld hebben.

  • alle rapporten die zijn voortgekomen uit opdrachtonderzoek van VWS aan derden onder de ARVODI-voorwaarden, conform de uitwerking van de motie Voortman in het kader van het BZK-traject Open Overheid waar VWS vanaf dit najaar als pilot-ministerie zal fungeren.

Voor die rapporten die we meteen vergezeld van een beleidsreactie willen toezenden aan uw Kamer blijven we, zoals al tijdens het AO op 14 april (Kamerstuk 34 000 XVI, nr. 110) aangegeven, een termijn van maximaal drie maanden hanteren.

Met deze uitwerking willen wij de Tweede Kamer zo open en adequaat mogelijk van dienst zijn. De selectie van de rapporten zal op ambtelijk niveau zoveel mogelijk automatisch op basis van de voorafgestelde criteria gebeuren.

Er is, zoals gewisseld in het AO op 14 april (Kamerstuk 34 000 XVI, nr. 110), sprake van een ingroeimodel. Wij gaan van start op de manier zoals in deze brief geschetst. Zoals ook in het AO gewisseld kan het zijn dat niet alles vanaf het eerste moment op de gewenste manier loopt. We zullen in het traject dat we nu inzetten, steeds moeten overleggen of de werkwijze en de uitkomsten voldoen aan wat we er van hadden verwacht.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn