Kamerstuk 34000-XVI-112

Verslag van de reis naar Colombia, Aruba, VS en Canada van 27 mei tot en met 6 juni 2015

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 30 juni 2015
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVI-112.html
ID: 34000-XVI-112

Nr. 112 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 juni 2015

Van 27 mei tot en met 6 juni bracht ik een bezoek aan Colombia, Aruba, de Verenigde Staten en Canada. Graag informeer ik uw Kamer over de resultaten van dit bezoek.

Colombia

In Bogota heb ik afspraken gemaakt met mijn Colombiaanse collega Alejandro Gaviria Uribe over vergaande samenwerking op zorggebied tussen Nederland en Colombia. De afspraken betreffen het inkoopproces van complexe zorg voor bewoners van Caribisch Nederland, samenwerking tussen de inspecties van beide landen en de internationale aanpak van antibioticaresistentie.

Voor de bewoners van de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn op die eilanden beperkt tot geen medische voorzieningen voor bijvoorbeeld complexe orthopedische ingrepen (knie- en heupoperaties), hartoperaties en neurochirurgie. Deze behandelingen worden daarom ingekocht in ziekenhuizen in onder andere Colombia. Het gaat jaarlijks om gemiddeld zo'n 900 ingrepen. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor goede en betaalbare zorg voor de bewoners van Caribisch Nederland.

Met de Colombiaanse zorgminister Gaviria Uribe heb ik afspraken gemaakt om de procedures rond de zorgverlening door Colombiaanse ziekenhuizen aan patiënten van Caribisch Nederland eenvoudiger te maken, waardoor de zorg doelmatiger en efficiënter wordt. Ik heb een samenwerkingsovereenkomst getekend om de samenwerking tussen de Nederlandse en Colombiaanse inspectiediensten te verbeteren. Structurele samenwerking is nodig om, in geval van calamiteiten, snel met elkaar te kunnen schakelen. Daarnaast wordt met de overeenkomst tegemoet gekomen aande behoefte van Colombia aan technische uitwisseling over het toezicht op de zorg.

In Medellin heb ik een aantal ziekenhuizen bezocht en overleg gevoerd met de Colombiaanse verzekeraar Coomeva, die als tussenpersoon optreedt. In de onderhandelingen met Coomeva zijn prijzen bedongen die substantieel lager liggen dan de gebruikelijke tarieven die in Colombia worden gehanteerd voor zorg aan buitenlanders. Bovendien hanteert Coomeva strenge kwaliteits- en veiligheidscriteria.

Op mijn verzoek is Colombia bereid een leidende rol te spelen in Zuid-Amerika in in de internationale aanpak van antibioticaresistentie. Dit vanuit de leidende rol die Nederland in de door president Obama geïnitieerde Global Health and Security Agenda op zich heeft genomen op het gebied van de mondiale bestrijding van antibioticaresistentie.

Verschillende gesprekspartners, waaronder lokale bestuurders uitten interesse in de Nederlandse aanpak op het gebied van drugs, antibiotica resistentie en palliatieve zorg. Een gezamenlijk bezoek met Philips aan een van de grootste Colombiaanse universiteiten, met het oog op de bouw van een nieuw academisch ziekenhuis, liet zien dat de sector Life Sciences & Health ook commerciële kansen biedt voor het Nederlands bedrijfsleven.

De bilaterale relatie, die tot voor kort werd gekenmerkt door activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten, krijgt steeds meer het karakter van een gelijkwaardige economische relatie. In deze relatie staan uitwisseling van kennis en expertise centraal.

Aruba

Over mijn bezoek aan Aruba heb ik u separaat geïnformeerd met mijn brief d.d. 17 juni jl. (Kamerstuk 33 845, nr. 10)

Verenigde Staten

Parallel aan het bezoek van het koninklijk paar aan de Verenigde Staten leidde ik in Chicago en Boston een economische missie met de thema’s: «Healthy Ageing» en «Feeding the City». De handelsdelegatie bestond uit 100 deelnemers waarvan 50 bedrijven en academia op het gebied van life sciences and health en hightech en 30 bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van agro en food.

Tevens begeleidde ik het Koninklijk paar tijdens hun bezoeken op 3 juni in Chicago. Het programma van de economische missie bestond uit: onderzoekssymposia, business development seminars, site visits, individuele matchmaking, collectieve matchmaking en netwerkrecepties met vertegenwoordigers uit de lokale business, investor en research communities.

Grand Rapids, Michigan

De economische missie had Michigan al bezocht voor mijn deelname aan de missie in Chicago. Met het Van Andel Research Instituut in Grand Rapids, Michigan werd een seminar over onderzoek op de gebieden van (kinder)oncologie en neurosciences georganiseerd. Tijdens het bezoek van het Koninklijk paar aan Grand Rapids op 2 juni werd een samenwerking gesloten tussen het Nederlandse ParkinsonNet en het Van Andel Research Institute.

Chicago, Illinois

Met het Koninklijk paar bracht ik een bezoek aan het «Rehabilitation Institute of Chicago» (RIC) waar ik ook een research seminar opende. Tijdens dit bezoek tekenden het Rehabilitation Instituut Chicago en Neurocontrol Nederland een samenwerkingscontract op het gebied van revalidatie-onderzoek, klinische samenwerking en samenwerking met Nederlandse bedrijven. Het Neurocontrol consortium is deel van het Innovative Medical Devices Initiative in Nederland (IMDI). Deze nieuwe samenwerking zal bijdragen aan de excellentie van het Nederlands onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe innovaties door bedrijven. Het Neurocontrol consortium gaat een Partners in International Business (PIB) programma verkennen en mogelijk indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland als vervolg op de overeenkomst die is getekend met het RIC.

Bij het bezoek van het Koninklijk paar aan de «Northwestern University» van Chicago kregen zeven Nederlandse wetenschappers een adjunct-hoogleraarschap aangeboden. Daarmee is een krachtige basis voor toekomstige samenwerking gelegd.

In de middag is een bezoek gebracht aan MATTER waar ik op een seminar over healthy ageing heb gesproken. MATTER is een «incubator» (broedplaats voor zorginnovaties) dat op een zeer innovatieve manier nieuwe ontwikkelingen in de zorg wil stimuleren. Het brengt jonge start-up bedrijven in de life sciences en high-tech bij elkaar in een gebouw, en wil door samenwerken met grotere bedrijven, overheid en onderzoeksinstellingen, deze bedrijven ondersteunen in het opzetten van hun business. Daartoe organiseert men individuele begeleiding, juridische, financiële en verzekeringskennis en biedt men innovatieve ruimtes/werkplekken aan. Dit innovatieve netwerk voor start ups zou de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium kunnen betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten

Geïnspireerd door MATTER, wil ik deze manier van werken ook in Nederland introduceren. Dit gebeurt dan niet door de fysieke oprichting van een nieuw instituut, maar door te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuw ondersteunend netwerk. Het grote voordeel dat hiermee behaald kan worden is dat innovaties die gewenst zijn, sneller kunnen worden toegepast. Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn voortgangsrapportage over innovatie in de zorg die u één dezer dagen ontvangt.

De «Feeding the City» delegatie nam in Chicago deel aan een seminar over innovatieve oplossingen voor stedelijke voedselvoorziening. Na afloop van het seminar in het bijzijn van het Koninklijk Paar was ik getuige van ondertekening van een overeenkomst die werd getekend door het Amerikaanse MightyVine Tomatoes en de Nederlandse bedrijven VB Greenhouses en Royal Pride Group over de tweede fase van een groot kassencomplex in de staat Illinois.

Aan het einde van het bezoek aan Chicago woonde ik de ondertekening bij van een contract tussen Royal Duyvis Wiener en het Amerikaanse bedrijf CHS over technologische toepassingen op het gebied van noten en zaden.

Boston, Massachusetts

In Boston opende ik een seminar over Healthy Ageing. Het seminar bracht vertegenwoordigers uit wetenschap, bedrijfsleven en medische instellingen bij elkaar om innovatieve oplossingen te bespreken voor een steeds ouder worden bevolking. Aansluitend sprak ik met de Assistant Secretary for Business and Development van de staat Massachusetts. De staat Massachussets kondigde aan graag een tegenbezoek met bedrijven en universiteiten aan Nederland te willen afleggen. Ik heb daarom de gouverneur van de staat Massachusetts uitgenodigd naar Nederland te komen om toekomstige samenwerking op het gebied van Life Sciences and Health verder te intensiveren.

In een afsluitende bespreking hebben verschillende Nederlandse bedrijven en onderzoekers aangegeven dat ze zelf niet zo snel en niet op dit niveau bij Amerikaanse partijen geïntroduceerd kunnen worden. De missie is een goede stap naar de internationale markt wat voor sommige Nederlandse spelers essentieel is omdat de Nederlandse markt klein is. De bedrijven inclusief de start-ups volgen zelf de business contacten op. Dit geldt ook voor de onderzoeksinstellingen en de ziekenhuizen die zijn bezocht zoals Mary Free Bed en Spectrum Health in Michigan.

Diverse Amerikaanse partijen hebben aangegeven Nederland te gaan bezoeken. Massachusetts heeft aangegeven met een delegatie in 2016 naar Nederland te komen. Dit geldt ook voor CEO’s van Amerikaanse bedrijven en organisaties zoals Start Garden (incubator in Grand Rapids).

De Nederlandse aanpak via publiek-private samenwerking (zoals in Neurocontrol) is interessant voor veel Amerikanen. Het feit dat wij met de diverse partijen (onderzoek, bedrijfsleven en overheid) tot actie weten te komen wekt interesse. Dit kwam ook in de missie naar voren. Van deze sterkte moeten we profiteren en daarmee onze positie in deze markt proberen te behouden en uit te bouwen.

Canada

Edmonton

Aansluitend aan de economische missie ontmoette ik op 6 juni in Edmonton de Minister van gezondheid van Canada, mevrouw Rona Ambrose. Het gesprek vond plaats ter voorbereiding van een topoverleg dat in september 2015 in het kader van de Global Health and Security Agenda (GHSA) in Zuid-Korea wordt gehouden. In de Global Health and Security Agenda – een initiatief van president Obama om wereldwijd de dreiging van infectieziektes en bioterrorisme aan te pakken – hebben Nederland en Canada een leidende rol in het onderdeel van de strijd tegen antibioticaresistentie of antimicrobial resistance (AMR). Afgesproken is om met elkaar op te trekken in de voorbereiding van de bijeenkomst in Seoul en op een drietal onderdelen van de agenda te weten:

  • het opstellen van voorzorgsmaatregelen om bacteriële infecties te voorkomen;

  • het terugdringen van antibioticagebruik in de veterinaire sector en het reserveren van laatste generatie antibiotica voor de humane gezondheidszorg;

  • het ontwikkelen van nieuwe antibiotica.

Na dit overleg en voordat ik de eerste wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal in het Wereldkampioenschap VrouwenVoetbal bijwoonde vond een overleg plaats met de KNVB in Edmonton. De KNVB lichtte de ambitie en het beleidsplan voor het vrouwenvoetbal toe en de voorbereidingen voor het Europees Kampioenschap 2017 in Nederland. Tevens is gesproken over de uitdagingen van de sport zoals het verdienmodel, de sportaccommodaties, vrijwilligers in de sport en het programma bestuurders beter maken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers