Kamerstuk 34000-XVI-107

Voorgenomen reizen minister van VWS tot en met september 2015

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 10 april 2015
Indiener(s): Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVI-107.html
ID: 34000-XVI-107

Nr. 107 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 april 2015

Hierbij wil ik uw Kamer graag informeren over mijn voorgenomen reizen tot en met september 2015.

Met het oog op het naderende Voorzitterschap van de EU in de eerste helft van 2016 zal ik zowel de informele als de formele Gezondheidsraad in respectievelijk Riga (19-21 april) en Luxemburg (19 juni) bijwonen.

Ook ben ik voornemens deel te nemen aan de World health assembly (WHA) de jaarlijkse vergadering van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) op 18-19 mei. Tijdens de WHA zal het mondiale actieplan voor de aanpak van antibioticaresistentie worden vastgesteld. Dit actieplan is mede tot stand gekomen naar aanleiding van de door Nederland georganiseerde ministeriele conferentie over antibioticaresistentie «joining forces for future health» in juni 2014 in het Vredespaleis in Den Haag.

Er staan twee belangrijke reizen op de agenda die meer tijd vergen. De eerste is ingegeven door het verzoek van uw Kamer om deel te nemen aan het congres over het verdelen van de zorg in Caribisch Nederland.

Conform mijn toezegging aan uw Kamer d.d. 12 maart jl. (Kamerstuk 33 845, nr. 6) zal ik op uw verzoek deelnemen aan het in Aruba te houden congres georganiseerd door het parlement van Aruba. Dit bezoek laat ik voorafgaan door een bezoek aan Colombia waar ik mij zal laten informeren over het zorgaanbod voor de BES-eilanden.

Economische diplomatie is een speerpunt in het buitenlandbeleid van het kabinet en vormt ook een belangrijke leidraad voor de bilaterale betrekkingen die ik onderhoud. Daarom zal ik van 2-4 juni parallel aan het koninklijk bezoek een handelsdelegatie naar de Verenigde Staten leiden op het gebied van Life Sciences & Health (LSH), Chemie, en High Tech Systemen en Materialen (HTSM). Met als thema: Healthy Ageing – Shared Challenges, Smart Solutions.

De Verenigde Staten staat net als Nederland voor grote maatschappelijke uitdagingen als het gaat om een toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg. Dit vertaalt zich in een groeiende vraag naar innovatieve concepten en producten. Dit is een goede gelegenheid voor Nederlandse (MKB) bedrijven, start-ups en kennisinstellingen om nu de kansen te verkennen in de Verenigde Staten voor R&D samenwerking, investeringen en business development. Centraal in deze deelmissie staat de match tussen de Nederlandse expertise, kennis en innovaties op het terrein van «Healthy Ageing» en de vraag en investeringen in de Verenigde Staten.

In Canada zal ik tijdens het WK voetbal voor vrouwen op 6 juni de wedstrijd Nederland- Nieuw-Zeeland bijwonen. In Ottawa voer ik vervolgens overleg over onder andere de problematiek van de antibioticaresistentie. Nederland en Canada hebben in het kader van de door president Obama geïnitieerde Global Health and Security Agenda (GHSA) een leidende rol om dit probleem mondiaal aan te pakken.

Door deze activiteiten te combineren zal het tijdsbeslag beperkt blijven van 27 mei t/m 8 juni.

De tweede reis is naar aanleiding van het speerpunt van beleid AMR, waarover de Global Health Security Agenda (GHSA) in Zuid Korea zal plaatshebben.

Van 7 tot en met 11 september neem ik deel aan de GHSA in Seoul. De Verenigde Staten heeft zich eraan gecommitteerd om met de Global Health Security Agenda de implementatie van de International Health Regulations van de WHO te versnellen. De strategie bestaat uit negen doelen die gericht zijn op het verbeteren van surveillance- en laboratiumsystemen, het initiëren van vaccinatieprogramma’s en het vergroten van de capaciteit om op pandemieën te reageren. De GHSA is verdeeld in een aantal action packages, de Verenigde Staten heeft verschillende landen gevraagd om als «leading country» voor een action package op te treden. Nederland heeft de leiding genomen over de action package voor antibioticaresistentie.

Voorafgaand aan mijn deelname aan de GHSA reis ik door naar China. China is een prioriteitsland voor de topsector LSH. Op een groot aantal terreinen wordt samengewerkt op basis van Memoranda of Understanding (antibioticaresistentie, productveiligheid, medische hulpmiddelen). Het bezoek aan China van 31 augustus tot 6 september zal vooral in het teken staan van het versterken van de bilaterale relaties in vervolg op mijn voorgaande bezoeken aan China.

Hieronder een chronologisch overzicht van mijn voorgenomen reizen:

bestemming

tijdspad

type bezoek

Riga, Letland

19-21 april

Informele gezondheidsraad

     

Geneve

18-19 mei

World Health Assembly

Colombia-Aruba-VS-Canada

27 mei-8 juni

Gezondheidsconferentie/gezondheidszorg Caribisch Nederland/ handelsmissie/ bilateraal AMR

     

Luxemburg

19 juni

Formele gezondheidsraad

Zuid-Korea/China

31 aug -11 september

GHSA, bilateraal, WEF

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers