Kamerstuk 34000-VII-34

Reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken op de gebeurtenissen in Haaksbergen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 17 december 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-VII-34.html
ID: 34000-VII-34

Nr. 34 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2014

Op 29 september jl. heeft de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken mijn reactie gevraagd op het dodelijke ongeluk dat zich heeft voorgedaan tijdens het motor-evenement in Haaksbergen op zondag 28 september. Verzocht is om, met in achtneming van de lopende onderzoeken en de verantwoordelijkheid van de lokale overheid, desgewenst in overleg met de Minister van Veiligheid en Justitie, u te informeren over de regels en richtlijnen waarbinnen evenementen met voertuigen zoals in Haaksbergen zijn ingezet, mogen worden georganiseerd. Op 10 november 2014 (Kamerstuk 34 000 VII, nr. 29) heb ik uw commissie bericht dat het niet mogelijk was om binnen de daarvoor gestelde termijn een reactie te geven, aangezien ik de gemeente Haaksbergen – alvorens u van een antwoord te voorzien – om ambtsbericht heb gevraagd. Inmiddels heeft de gemeente mij op 20 november jl. een ambtsbericht doen toekomen. Mede op basis hiervan informeer ik u als volgt.

De verlening van evenementenvergunningen is een gemeentelijke aangelegenheid. Er is een breed scala van wet- en regelgeving dat een rol kan spelen bij de advisering en besluitvorming over evenementen. De belangrijkste bepalingen zijn doorgaans opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. De APV is een verordening op grond van de Gemeentewet. De vergunning voor een evenement moet worden aangevraagd op grond van de APV. Naast de specifieke evenementenartikelen zijn er vaak ook andere artikelen uit de APV van belang, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een feest met muziek of het houden van een wedstrijd op de openbare weg. Het grootste deel van de bepalingen in de APV is gebaseerd op de autonome gemeentelijke verordenende bevoegdheid. Dit betekent dat in de APV genoemde bepalingen met betrekking tot het houden van evenementen per gemeente kunnen verschillen. De gemeente kan zelf bepalen voor welke activiteiten een vergunning moet worden aangevraagd. Hiernaast kan zij aan een vergunning of ontheffing op grond van de APV voorschriften verbinden. Ook andere regelgeving kan van toepassing zijn bij de vergunningverlening van evenementen. Hierbij valt te denken aan de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet, de Warenwet, de Wet geluidhinder, de Drank- en Horecawet en de Wet op de Ruimtelijke ordening. Tot slot kan de gemeente een bepaald beleid hanteren ten aanzien van de verlening van evenementenvergunningen.

Voor het organiseren van evenementen met voertuigen zoals die in Haaksbergen zijn ingezet, gelden in beginsel geen andere bepalingen en geldt voor de vergunningverlening hetzelfde als hierboven over de verlening van evenementenvergunningen in zijn algemeenheid is opgemerkt.

Daarnaast zijn er brancheregels opgesteld door de internationale organisatie «Monster Truck Racing Association» (hierna: MTRA).1 Aangezien de MTRA een private organisatie is, zijn de door deze organisatie gestelde regels en normen niet bindend. De door de MTRA opgestelde voorschriften hebben onder andere betrekking op het terrein waar het evenement plaatsvindt, de plaats van de toeschouwers in relatie tot de rijrichting van een monstertruck en de eisen die gesteld worden aan de chauffeur van een dergelijk voertuig.

Voor de volledigheid vermeld ik tenslotte dat naar de toedracht van het tragische ongeval in de gemeente Haaksbergen op dit moment verschillende onderzoeken lopen, onder andere van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk