Kamerstuk 34000-VII-33

Informatie over enkele onderwerpen die zich hebben voorgedaan na de aanbieding van de Tweede Suppletoire begrotingen 2014 van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Gemeentefonds en het Provinciefonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 17 december 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-VII-33.html
ID: 34000-VII-33

Nr. 33 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2014

Hierbij informeer ik uw Kamer, vooruitlopend op de Slotwet 2014, over enkele onderwerpen die zich hebben voorgedaan na de aanbieding van de Tweede Suppletoire begrotingen 2014. De begrotingswijzigingen die met de onderstaande onderwerpen samenhangen zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2014, in de Slotwet 2014 worden verwerkt. Het betreft de begrotingen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII), het Gemeentefonds (B) en het Provinciefonds (C).

MijnOverheid (begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, art. 6 Dienstverlenende en innovatieve overheid)

De additionele bijdrage van circa € 1,7 mln. die BZK moet leveren in de dekking van de kosten voor beheer, exploitatie en opschaling van de voorziening MijnOverheid in 2014 veroorzaakt een overschrijding van het uitgavenbudget.

Programma aanpak stikstof (Provinciefonds)

Voor het oplossen van een aantal knelpunten die het ontstaan van ontwikkelingsruimte tegenhouden in het kader van Programma aanpak stikstof, is vanuit de begroting van Economische Zaken een bedrag beschikbaar gesteld van € 6,2 miljoen. Dit leidt tot een overheveling naar het Provinciefonds.

Ondersteuning Loppersum (Gemeentefonds)

Gemeente Loppersum gaat de onafhankelijke raadsman ondersteunen, die door de Minister van Economische Zaken is aangesteld als aanspreek punt voor schadeafhandeling in het gebied. Hiervoor stelt de Minister van Economische Zaken in totaal € 223.000 beschikbaar, waarvan € 98.000 in 2014. Dit leidt tot een overheveling van de begroting van Economische Zaken naar het Gemeentefonds.

VUT-fonds (begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, art 14. VUT-fonds)

Het VUT-fonds gaat per eind december een nieuwe lening aan om de lening van de eerste tranche tijdig te kunnen aflossen (€ 160 mln.). De eerste tranche dient per 2 januari 2015 volledig te zijn afgelost. Deze afspraak vloeit voort uit de oude leenovereenkomst tussen de Staat en het VUT-fonds (2006). Eind december wordt dus met de nieuwe lening de oude lening afgelost. Dit betreft een technische wijziging. Ook de bijbehorende rente (€ 5,5 mln.) wordt in december, zoals gebruikelijk, betaald bij het aflossen van de lening en niet op de eerste betaaldag in het nieuwe jaar. Deze mutaties passen binnen de afspraken tussen de Staat en het VUT-fonds en is er dus sprake van staand beleid. Bovenstaande leidt tot een verhoging van zowel het uitgaven als ontvangstenbudget. Het betreft een technische mutatie, maar gezien de omvang wil ik uw Kamer hierover informeren.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk