Kamerstuk 34000-B-27

Handreiking Treasury

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 24 juni 2015
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-B-27.html
ID: 34000-B-27

Nr. 27 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2015

Hierbij bied ik uw Kamer, ter informatie, de Handreiking Treasury aan1. De Handreiking Treasury is opgesteld voor decentrale overheden, als hulpmiddel bij het (verder) verbeteren van de treasuryfunctie. De Handreiking heeft een adviserende of beschouwende rol en legt dus geen extra verplichtingen bovenop de bestaande wettelijke kaders.

De Handreiking Treasury 2015 is geactualiseerd en uitgebreid ten opzichte van de vorige Handreiking, gepubliceerd in 2011.

De afgelopen jaren zijn er belangrijke ontwikkelingen geweest die van invloed zijn op de treasury van decentrale overheden. Op Europees niveau zijn er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de overheidsuitgaven nu en op langere termijn houdbaar blijven. Deze maatregelen zijn vertaald naar Nederlandse wetgeving, zoals de Wet houdbare overheidsfinanciën en de invoering van het verplicht schatkistbankieren, geregeld in de Wet financiering decentrale overheden (Wet fido). Daarnaast is er een Rijksbreed beleidskader ontwikkeld met betrekking tot het gebruik van derivaten door publieke instellingen. Dit beleidskader is uitgewerkt in de regelgeving voor decentrale overheden (Wet fido met bijbehorende Regeling uitzettingen derivaten decentrale overheden (Ruddo).

Op 31 maart 2015 heb ik Kamervragen beantwoord over hogere rentepercentages bij gemeentelijke samenwerkingsverbanden ten opzichte van rentepercentages bij individuele gemeenten.2 Bij het beantwoorden van deze vragen heb ik toegezegd dit onder de aandacht te brengen in de actualisatie van de Handreiking Treasury.

Op pagina 75 van de Handreiking maak ik hier melding van.

De Handreiking Treasury 2015 wordt verstuurd naar de decentrale overheden en wordt op www.Rijksoverheid.nl gepubliceerd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk