Kamerstuk 34000-B-20

SCP-rapport 'Maten voor gemeenten 2014' – Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode 2007 – 2012

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het gemeentefonds voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 13 maart 2015
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-B-20.html
ID: 34000-B-20

Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 maart 2015

Hierbij ontvangt u het rapport Maten voor gemeenten 2014 – Prestaties en uitgaven van de lokale overheid in de periode 2007 – 20121. Tevens is bijgevoegd de fact sheet bij het rapport2. Het rapport is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door het Sociaal en Cultureel Planbureau opgesteld. Het rapport betreft een analyse van de gemeentelijke prestaties (productie) in relatie tot de gemeentelijke uitgaven. Het rapport verschijnt jaarlijks en kijkt over een reeks van jaren terug, ditmaal over de periode 2007–2012.

De voornaamste bevindingen van het SCP zijn als volgt.

  • In de genoemde periode daalden de uitgaven van gemeenten, gecorrigeerd voor inflatie, met gemiddeld 0,1% per jaar. Tot 2009 namen de uitgaven toe. Daarna daalden deze, naar 2012 toe in toenemende mate.

  • De gemeentelijke prestaties (de hoeveelheid geleverde diensten) daalden met gemiddeld 1,1% per jaar.

  • Vanaf 2010 treedt een daling van de gemiddelde kostprijs van de gemeentelijke productie op, terwijl deze daarvoor steeds steeg.

  • De vermindering van de gemeentelijke uitgaven is niet ten koste gegaan van de kwaliteit. Een uitzondering is de onderwijshuisvesting waar de kwaliteit van het binnenklimaat, het onderhoud en de schoonmaak in de ogen van personele ene ouders van leerlingen te wensen overlaat. De schoolgebouwen voldoen wel aan de minimumnormen.

Het rapport levert met zijn focus op prestaties een nuttige aanvulling op de bestaande, vaak financieel georiënteerde informatie over de gemeentelijke overheid. Net als vorig jaar is ten behoeve van een bredere verspreiding een fact sheet opgesteld waarin de uitkomsten op een bondige en beeldende wijze worden weergegeven. Daarnaast is een traject gestart om de mogelijkheden te bezien van een analyse op het niveau van groepen van gemeenten, waar de analyse tot nu toe op landstotalen is gebaseerd. Publicatie volgt in de loop van 2015.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk