Kamerstuk 34000-A-54

Informatie over het verdrag voor de Nieuwe Sluis Terneuzen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 5 februari 2015
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-A-54.html
ID: 34000-A-54

Nr. 54 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 februari 2015

Met deze brief wil ik u informeren over het verdrag dat ik zojuist getekend heb met de Vlaamse Minister Weyts voor de Nieuwe Sluis Terneuzen bij Terneuzen en dat mijn collega van Buitenlandse Zaken u binnenkort voor goedkeuring zal sturen. Deze zeesluis is van belang voor zowel Vlaanderen als voor Nederland.

Het verdrag is een belangrijke stap op weg naar realisatie van het project, dat plaats vindt in het kader van de Vlaams-Nederlandse Schelde Commissie («VNSC»). Dit Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband biedt een goede samenwerking van beide landen in de uitvoering en monitoring van het project.

In het verdrag staan gedetailleerde afspraken over de wijze van gunnen en uitvoering van de werken, de wijze van berekenen en verrekenen van de bijdragen van de beide Verdragspartijen en de wijze waarop met het beheer en onderhoud van de Nieuwe Sluis Terneuzen wordt omgegaan.

Om de voortgang van het project Nieuwe Sluis Terneuzen te bespoedigen en de realisatie zo veel mogelijk te laten vallen binnen de periode waarin we mogelijk subsidie uit het Connecting Europe Facility (voorheen TEN-T) van de Europese Unie kunnen verkrijgen, hebben Vlaanderen en Nederland besloten om een Overbruggingsfase te starten. De Overbruggingsfase valt tussen het tekenen en de inwerktreding van het verdrag. Het proces van goedkeuring door de beide parlementen kan afhankelijk van de procedure al snel een jaar duren.

In deze fase zullen voorbereidende werkzaamheden (zoals minnelijk verwerven van gronden en gebouwen en verleggen van leidingen en kabels) plaatsvinden die vooruitlopen op de werkelijke realisatie van de Nieuwe Sluis Terneuzen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus