Kamerstuk 34000-A-10

2e Publieksrapportage Rijkswegennet 2014

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 21 oktober 2014
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-A-10.html
ID: 34000-A-10

Nr. 10 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2014

Bijgaand ontvangt u de tweede Publieksrapportage Rijkswegennet van 20141. Deze rapportage biedt een samenhangend beeld van de belangrijkste ontwikkelingen op het rijkswegennet in de periode mei t/m augustus 2014.

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen van de afgelopen vier maanden t.o.v. de vier maanden daarvoor zijn.

Doorstroming

  • Het aantal afgelegde kilometers op jaarbasis is licht gedaald met 0,9 procent. Het aantal afgelegde kilometers op jaarbasis komt op 64,7 miljard kilometers.

  • De filezwaarte is met 2,3 procent gestegen tot 7,8 miljoen kilometerminuten op jaarbasis.

  • De hoeveelheid uren die alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen is gestegen met 3,5 procent. Hiermee komt het totale reistijdverlies op 44,5 miljoen uur op jaarbasis.

Openstellingen

  • Er is in de verslagperiode een aantal nieuwe weggedeelten opengesteld. De meest in het oog springende is de openstelling van de gerenoveerde Coentunnel. Daarnaast zijn weggedeelte op de A4 bij Leiden, de A2 bij Maastricht geopend en zijn enkele op en afritten vernieuwd en opengesteld.

Werkzaamheden

  • De afgelopen vier maanden is de hinder door werkzaamheden gedaald. Van de files wordt 4,3 procent veroorzaakt door wegwerkzaamheden.

Beleving weggebruikers

  • Meer dan 80 procent van de gebruikers tevreden is over Rijkswaterstaat als beheerder van het rijkswegennet. Ook is men (zeer) tevreden over de betrouwbaarheid van het inschatten van de reistijd (89 procent) en de kwaliteit van de auto(snel)wegen (88 procent)

Verhoging snelheidslimiet

  • Om de tevredenheid van de weggebruiker te verbeteren heeft Rijkswaterstaat vanaf mei langs een aantal wegen op de hele kilometer hectometerbordjes geplaatst met daarop de geldende maximumsnelheid. De weggebruikers die de hectometerbordjes met maximumsnelheidsaanduiding opvallen, zijn positief en zekerder over de geldende maximumsnelheid. Een grootschalig effect wordt verwacht na de uitrol van het hectometerbordjes over het hele wegennet.

Verlichting

  • De weggebruiker heeft begrip voor maatregelen die voortkomen uit structurele bezuinigingen zoals het uitschakelen van verlichting tussen 23.00 en 5.00 uur. Deze maatregel leidt niet tot een stijging van het aantal incidenten. De verlichting is inmiddels op afstand vanuit de verkeerscentrales te bedienen. Hierdoor kan bij ongevallen of werkzaamheden de verlichting tijdelijk worden ingeschakeld.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus