Kamerstuk 33964-23

Amendement van het lid Klaver ter vervanging van nr. 12 dat regelt dat de beloningsverschillen binnen financiële ondernemingen worden beperkt door een bandbreedte in te stellen waarbinnen lonen mogen vallen

Dossier: Wijziging van de Wet op het financieel toezicht houdende regels met betrekking tot het beloningsbeleid van financiële ondernemingen (Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen)

Gepubliceerd: 14 oktober 2014
Indiener(s): Jesse Klaver (GL)
Onderwerpen: financieel toezicht financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33964-23.html
ID: 33964-23

14,7 %
85,3 %

GL

50PLUS/Klein

PvdA

50PLUS/Baay-Timmerman

SGP

SP

CDA

GrBvK

PvdD

D66

VVD

Van Vliet

PVV

CU


Nr. 23 AMENDEMENT VAN HET LID KLAVER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 121

Ontvangen 14 oktober 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel D, wordt na afdeling 1.7.3 een afdeling ingevoegd, luidende:

Afdeling 1.7.3a Maximale beloning

Artikel 1:120a

De totale beloning die een financiële onderneming met zetel in Nederland uitkeert aan een natuurlijk persoon werkzaam onder haar verantwoordelijkheid, bedraagt niet meer dan 20 maal de totale beloning die die onderneming uitkeert aan de minst verdienende natuurlijk persoon werkzaam onder haar verantwoordelijkheid die in hoofdzaak werkzaamheden binnen Nederland verricht, waarbij onder totale beloning de som van de vaste beloning en variabele beloning op jaarbasis wordt verstaan.

II

In artikel I, onderdeel D, wordt in artikel 1:121, eerste lid, na «bedraagt» ingevoegd:, onverminderd artikel 1:120a.

III

In artikel I, onderdeel D, wordt artikel 1:123 als volgt gewijzigd:

1. Voor de huidige tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Artikel 1:120a is, onverminderd het eerste lid, niet van toepassing op de uitkering van de totale beloning aan personen die reeds voor de inwerkingtreding van deze wet werkzaam waren onder verantwoordelijkheid van de financiële onderneming.

Toelichting

Dit amendement beoogt de beloningsverschillen binnen financiële ondernemingen te beperken door een bandbreedte in te stellen waarbinnen lonen mogen vallen. De bandbreedte voorziet erin dat de best betaalde werknemer van een financiële organisatie maximaal 20 keer het maximum van de laagste salarisschaal in het bedrijf betaald mag krijgen. Via het nieuwe tweede lid van artikel 1:123 wordt zorggedragen voor «eerbiedigende werking», zodat beperking van de beloning alleen geldt ten aanzien van nieuwe werknemers.

Klaver