Kamerstuk 33930-XII-4

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden inzake de Slotwet Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2013

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2013

Gepubliceerd: 12 juni 2014
Indiener(s): Tjeerd van Dekken (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33930-XII-4.html
ID: 33930-XII-4

Nr. 4 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 13 juni 2014

De vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 28 mei 2014 aan de minister voorgelegd. Bij brief van 12 juni 2014 zijn ze door Minister en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De waarnemend voorzitter van de commissie, Van Dekken

De griffier van de commissie, Sneep

1

Vraag:

Waarom is de subsidie aan Stichting Kennis voor Klimaat met € 0,390 miljoen verhoogd?

Antwoord:

In de Klimaatagenda zijn onderzoeken aangekondigd die essentieel zijn als basis onder de invulling van de aangekondigde Nationale Adaptatie Strategie. Het gaat om de actualisatie van risico-analyses, verantwoordelijkheden in relatie tot adaptatie en kansen voor innovatie. De aard van deze werkzaamheden sluit aan bij het reeds gesubsidieerde onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. De Stichting heeft gevraagd de onderzoeken aanvullend op het lopende werk uit te mogen voeren. De aanvullende werkzaamheden worden via aanvullende subsidie aan de Stichting betaald.

2

Vraag:

Kon de onderuitputting niet ergens anders aan worden besteed binnen het onderwerp ruimtelijke ordening?

Antwoord:

In het antwoord ga ik er vanuit dat uw vraag gaat over de onderuitputting op artikel 13 Ruimtelijke Ontwikkeling van het Jaarverslag Ministerie van IenM 2013. Het verschil tussen de ontwerpbegroting 2013 en de uiteindelijke realisatie bedraagt € 35,1 mln. Dit verschil wordt voor een groot deel verklaard door de verlagingen die bij 1e en 2e suppletoire begroting 2013 (respectievelijk € 10,1 mln en € 22,8) zijn verantwoord. Het betroffen o.a. diverse overhevelingen naar het Provincie- en Gemeentefonds en via deze fondsen worden ze ingezet voor de beleidsdoelen van dit artikel. Ik streef er continu naar om de gestelde beleidsdoelen in het voorgenomen jaar tot uitvoering te brengen. Wanneer ik gedurende het uitvoeringsjaar voorzie dat dit niet geheel lukt, stuur ik zoveel mogelijk op versnellingen van doelmatige uitgaven die bijdragen aan deze beleidsdoelen. Helaas heb ik daarmee niet kunnen voorkomen dat er sprake is van onderuitputting.

3

Vraag:

Wat zijn de concrete en afrekenbare doelen van de Stichting Kennis voor Klimaat?

Antwoord:

De stichting Kennis voor Klimaat beoogt bij te dragen aan de ontwikkeling van wetenschappelijke en toegepaste kennis voor een klimaatbestendige inrichting van Nederland en het creëren van een duurzame kennisinfrastructuur voor het omgaan met klimaatverandering. Het doel is een tijdige en kosten effectieve «climate proofing» van Nederland, in internationale context. Hiertoe heeft Kennis voor Klimaat een groot aantal producten opgeleverd, waaronder vele publiek toegankelijke publicaties en praktische tools, zoals voor regionale klimaat adaptatie strategieën. Dit is tot stand gekomen in gestructureerde samenwerking met vele partijen waaronder overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen.