Kamerstuk 33917-11

Amendement van het lid Verhoeven dat regelt dat het tarief van de BIZ-heffing op nihil wordt gesteld ten aanzien van degene die geen aantoonbaar zakelijk belang heeft bij de activiteiten.

Dossier: Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones)

Gepubliceerd: 2 juli 2014
Indiener(s): Kees Verhoeven (D66)
Onderwerpen: economie ondernemen
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33917-11.html
ID: 33917-11
Wijzigingen: 33917-20

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN

Ontvangen 2 juli 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het derde lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Indien de gebruiker geen aantoonbaar zakelijk belang heeft bij de activiteiten, wordt het tarief van de BIZ-bijdrage voor hem op nihil gesteld.

2. Aan het vijfde lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Indien de eigenaar geen aantoonbaar zakelijk belang heeft bij de activiteiten, wordt het tarief van de BIZ-bijdrage voor hem op nihil gesteld.

3. Het zesde lid vervalt.

II

Aan artikel 4, tweede lid, wordt onder verval van de punt aan het slot een zinsnede toegevoegd, luidende:, tenzij het tarief van de BIZ-bijdrage voor diegene op nihil is gesteld.

III

Artikel 5, tweede lid, vervalt.

IV

In artikel 6, vierde lid, wordt «artikel 5, eerste en tweede lid» vervangen door: artikel 5, eerste lid.

Toelichting

Het is mogelijk dat er bedrijven gevestigd zijn in een BIZ die geen aantoonbaar zakelijk belang hebben bij de beoogde investeringen van een BIZ in de bedrijfsomgeving, zoals zzp’ers, online ondernemers of bedrijven gevestigd op het huisadres van bewoners. Dit geldt met name voor BI-zones in winkelgebieden. Er is geen aantoonbaar zakelijk belang als een bedrijf, of andere rechtsvorm, dat gevestigd is in een winkelgebied, niet afhankelijk is voor zijn inkomsten van klanten die zich fysiek in de BIZ begeven en geen fysiek verkoop- of dienstverleningspunt in de BIZ heeft. Deze criteria gelden niet voor bedrijven die zijn gevestigd in een BIZ op een bedrijventerrein.

Dit amendement zorgt ervoor dat bedrijven die geen aantoonbaar belang hebben bij de beoogde investeringen van een BIZ in de bedrijfsomgeving niet gedwongen worden bij te dragen aan de BIZ.

Verhoeven