Gepubliceerd: 27 mei 2014
Indiener(s): Jetta Klijnsma (staatssecretaris sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33863-10.html
ID: 33863-10

Nr. 10 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET NADER VERSLAG

Ontvangen 27 mei 2014

1. Algemeen

Het kabinet dankt de vaste commissie voor de vragen en opmerkingen bij de nota naar aanleiding van het verslag en de nota van wijziging bij de Verzamelwet pensioenen 2014.

2. Met betrekking tot de nota naar aanleiding van het verslag

Bijzonder partnerpensioen bij overlijden van de ex-partner

De leden van de PvdA-fractie stellen twee vragen over bijzonder partnerpensioen bij overlijden van de ex-partner. Begrijpen de leden goed dat het bijzonder partnerpensioen is uitgesloten van de uitruilmogelijkheid van het partnerpensioen voor een hoger ouderdomspensioen, en dat daarom gepensioneerden die gaan scheiden niet in aanmerking kunnen komen voor de voorgestelde regeling? Zo nee, kan de regering nader toelichten waarom gepensioneerden geen gebruik kunnen maken van de voorgestelde regeling?

De leden van de PvdA-fractie stellen terecht dat het bijzonder partnerpensioen is uitgesloten van de uitruilmogelijkheid van het partnerpensioen voor een hoger en/of eerder ingaand ouderdomspensioen. Dit is uitdrukkelijk geregeld in artikel 60, tweede lid, PW.

De reden dat gepensioneerden die gaan scheiden niet in aanmerking kunnen komen voor de voorgestelde regeling is gelegen in het volgende. De voorgestelde regeling ziet op de situatie vóór het bereiken van de pensioenleeftijd. Vanaf het moment van bereiken van de pensioenleeftijd treedt een andere fase in. Op dat moment wordt de hoogte van het ouderdomspensioen vastgesteld en begint de uitkering van het ouderdomspensioen. De keuzemogelijkheden om te beschikken over pensioen die zijn opgenomen in de artikelen 60 en verder van de Pensioenwet (PW), zoals hoger of eerder ingaand ouderdomspensioen, uitruil ouderdomspensioen in partnerpensioen en andere vormen van uitruil, gelden ook alleen tot dat moment. In de onderhavige regeling voor bijzonder partnerpensioen is daarbij aangesloten. Dit betekent dat de voorgestelde regeling geldt voor deelnemers en gewezen deelnemers en niet voor pensioengerechtigden.

3. Met betrekking tot de nota van wijziging

De leden van de fracties van de VVD, PvdA en het CDA hebben diverse vragen gesteld over de uitvoering van een netto lijfrente door een pensioenfonds.

Deze nota van wijziging van de Verzamelwet pensioenen 2014 strekt ertoe – conform de brief van 28 maart jl1 – dat de regeling voor de netto lijfrente in de tweede pijler kan worden uitgevoerd binnen de randvoorwaarden van vrijwilligheid en fiscale hygiëne door het stellen van de in die brief voorgestelde eisen. Omdat over de uitwerking van die voorwaarden nog overleg plaatsvindt met het pensioenveld en omdat het kabinet goede nota heeft genomen van pensioenuitvoerders om voor de zomer duidelijkheid te krijgen, bevat deze nota van wijziging delegatiebepalingen zodat bij algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld over de uitvoering van die netto lijfrente door pensioenfondsen. Met betrekking tot de vragen van deze drie fracties waarom het begrip netto lijfrente nog niet is veranderd in het begrip netto pensioen, kan worden opgemerkt dat in de nota naar aanleiding van een schriftelijk overleg richtinggevende brief novelle Witteveenkader van 12 mei jl.2 is aangegeven waarom het kabinet heeft gekozen voor de term netto lijfrente en dat ook een andere keuze mogelijk was geweest.

In die nota is ook ingegaan op de vragen van de leden van de VVD-fractie en van de CDA-fractie hoe de netto lijfrente in de tweede pijler fiscaal gezien wordt behandeld, of de nettolijfrente in de tweede pijler arbeidsvoorwaardelijk is en wanneer de aangekondigde amvb kan worden verwacht.

De leden van de CDA-fractie stellen diverse vragen over de voorwaarden waaronder uitvoering van die netto lijfrente in de tweede pijler kan worden uitgevoerd.

De netto lijfrente wordt in de tweede pijler uitgevoerd als pensioen in de zin van de Pensioenwet. Dat betekent dat in beginsel de gehele Pensioenwet van toepassing is, tenzij de randvoorwaarden van vrijwilligheid en fiscale hygiëne zich daartegen verzetten. Dat betekent bij voorbeeld dat de netto lijfrente in de tweede pijler niet kan worden uitgevoerd door een bank of een beleggingsinstelling, zoals is gevraagd, omdat uitvoering in de tweede pijler alleen mogelijk zal zijn door de toegelaten aanbieders in artikel 23 van de Pensioenwet. Ook zal er geen sprake kunnen zijn van uitkeringen in eenheden. Voor de fiscale facilitering gelden de voorwaarden van de Wet IB 2001. Over de uitwerking van de randvoorwaarden van vrijwilligheid en fiscale hygiëne vindt nog overleg met het pensioenveld plaats. De uitwerking hiervan in de algemene maatregel van bestuur wordt nog aan uw Kamer voorgelegd.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, J. Klijnsma