Kamerstuk 33846-26

Amendement van de Leden Rutte en Keijzer over het vervallen van de onderdelen d en e van artikel 5.

Dossier: Vaststelling van een geactualiseerd stelsel van openbare bibliotheekvoorzieningen (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen)

Gepubliceerd: 15 mei 2014
Indiener(s): Arno Rutte (VVD), Mona Keijzer (CDA)
Onderwerpen: cultuur cultuur en recreatie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33846-26.html
ID: 33846-26

42,0 %
58,0 %

PvdD

50PLUS/Klein

SGP

D66

50PLUS/Baay-Timmerman

CU

GrBvK

PvdA

CDA

Van Vliet

GL

PVV

SP

VVD


Nr. 26 AMENDEMENT VAN DE LEDEN RUTTE EN KEIJZER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 111

Ontvangen 15 mei 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 5 wordt aan het slot van onderdeel c de puntkomma vervangen door een punt, en vervallen de onderdelen d en e.

Toelichting

Het wettelijk vastleggen van de functie van de bibliotheek moet er toe leiden dat de bibliotheek kan moderniseren en innoveren in een steeds veranderende omgeving zonder zijn basis functie tes verliezen. De indieners willen de bibliotheek de ruimte bieden om zich te ontwikkelen in lijn met de visie van prof. David Lankes, die de moderne bibliotheek omschrijft als «a platform for community learning and innovation».

Indieners beogen met dit amendement bibliotheken een solide basis met meer ruimte te geven voor een eigen invulling van de maatschappelijke rol van informatievoorziener en leerplatform. Hoe meer kerntaken in de wet staan, hoe meer de bibliotheek in de ogen van de indieners beperkt wordt.

De echte kerntaken vormen de basis. Vanuit die basis moeten bibliotheken de ruimte krijgen te innoveren.

De indieners willen innovatie niet bij voorbaat beperken tot het culturele domein. Hoewel er bibliotheken zijn (denk aan de OBA in Amsterdam) die hier succesvol mee zijn, zijn er ook geheel andere wegen waarmee de bibliotheek zijn meerwaarde kan bewijzen en innovatief kan zijn.

Een voorbeeld waar indieners aan denken is bijvoorbeeld een technische ontmoetingsplaats zoals het frysklab in Friesland. Die innovatie sluit aan bij de grote en succesvolle trend in bibliotheken in de Verenigde Staten, waar zogeheten «makerspaces» worden geïntroduceerd midden in de bibliotheek. Hier kunnen bezoekers zelf nieuwe dingen ontwerpen en maken, waarbij de bibliotheek het platform is om kennis te halen én te brengen. De wet moet geen beperkingen bevatten voor dit soort initiatieven maar ruim baan geven.

De basis van de bibliotheek ligt in het voorzien van informatie, educatie en leesbevordering op alle leeftijden. De overige functies zijn facultatief.

Aangezien de wetgever veel van de moderne ontwikkelingen niet kan voorzien is het van belang de bibliotheken zo min mogelijk te beperken zodat ze met hun veranderende omgeving mee kunnen gaan.

Rutte Keijzer