Kamerstuk 33834-8

Amendement van het lid Van Veldhoven dat ertoe strekt dat de absolute hoeveelheden hernieuwbare energie die op de markt worden gebracht per bedrijf worden gepubliceerd en gekoppeld aan andere informatie

Dossier: Wijziging van de Wet milieubeheer (jaarverplichting hernieuwbare energie vervoer, hernieuwbare brandstofeenheden en elektronisch register hernieuwbare energie vervoer)

Gepubliceerd: 20 mei 2014
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (D66)
Onderwerpen: natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33834-8.html
ID: 33834-8
Wijzigingen: 33834-20

Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN

Ontvangen 20 mei 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, komt artikel 9.7.4.14, eerste lid, te luiden:

  • 1. De emissieautoriteit maakt ieder jaar een overzicht openbaar, waarin per inboeker van hernieuwbare energie vervoer de aard en herkomst van de door die inboeker ingeboekte hernieuwbare energie vervoer alsmede de met betrekking tot die hernieuwbare energie vervoer toegepaste duurzaamheidssystemen zijn opgenomen.

Toelichting

Op grond van artikel 9.7.4.14 van de Wet milieubeheer stelt de Nederlandse Emissie Autoriteit jaarlijks een rapportage samen, waarin op bedrijfsniveau verslag gedaan wordt over de aard, herkomst en duurzaamheid van de hernieuwbare energie die bedrijven op de markt brengen. Het gaat om bedrijven die brandstoffen leveren aan de Nederlandse markt, in de praktijk zijn dit vooral de grote oliemaatschappijen. In een algemene maatregel van bestuur zal de rapportageplicht van de NEa uitgewerkt worden.

Dit amendement strekt ertoe dat de absolute hoeveelheden hernieuwbare energie die op de markt worden gebracht, per bedrijf, in Peta Joules, worden gepubliceerd en gekoppeld aan andere informatie – dus welke biobrandstof precies uit welk land komt en aan welke duurzaamheidstandaard dit voldoet. Deze informatie moet voor iedereen inzichtelijk gemaakt worden, dus openbaar worden gemaakt. Deze informatie is bekend, waardoor dit amendement slechts beperkte extra inspanningen met zich mee zal brengen voor bedrijven en de NEa.

Van Veldhoven