Gepubliceerd: 28 mei 2015
Indiener(s): Wilma Mansveld (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33802-8.html
ID: 33802-8
Origineel: 33802-2

Nr. 8 TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 28 mei 2015

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel b komt te luiden:

b. waarschuwingen aan het algemeen publiek bij verwacht of werkelijk gevaarlijk of maatschappij-ontwrichtend weer of waarschuwingen bij calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt.

2. In het tweede lid, onderdeel b, wordt na «werkelijk» ingevoegd: gevaarlijk of.

B

In artikel 5, tweede lid, wordt «en de onderzoeksmethodiek» vervangen door: de onderzoeksmethodiek en de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Toelichting

Onderdeel A

Reeds eerder is een nota van wijziging voor de Wet taken meteorologie en seismologie opgesteld, om de onbedoelde suggestie te corrigeren dat het KNMI alleen het algemene publiek waarschuwt bij maatschappij-ontwrichtend weer. Deze tweede nota van wijziging betreft het corrigeren van een redactionele omissie in artikel 3, eerste en tweede lid.

Onderdeel B

In artikel 5, tweede lid, van het wetsvoorstel wordt door de wijziging in onderdeel B benadrukt dat de raad van toezicht ook toeziet op de onafhankelijkheid van het wetenschappelijke onderzoek. Die onafhankelijkheid volgde al uit het feit dat de Minister zich op grond van het eerste lid van artikel 5 moet onthouden van aanwijzingen ten aanzien van de onderzoeksmethode en het feit dat de raad van toezicht de kwaliteit van de onderzoeksmethodiek bewaakt. Echter, om buiten twijfel te stellen dat de raad van toezicht ook de onafhankelijkheid van het onderzoek bewaakt is dit expliciet opgenomen in het takenpakket van de raad in het tweede lid. Hierover wordt dan ook expliciet gerapporteerd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld