Gepubliceerd: 10 april 2014
Indiener(s): Wilma Mansveld (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33802-7.html
ID: 33802-7
Origineel: 33802-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 10 april 2014

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel b, komt te luiden:

b. waarschuwingen of berichten aan het algemeen publiek bij verwacht of werkelijk maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt;

2. Het tweede lid, onderdeel b, komt te luiden:

b. het leveren van de ondersteuning, bedoeld in het eerste lid, onderdeel e, waarbij de volgende verzoeken altijd worden ingewilligd:

1°. een verzoek om ondersteuning op het terrein van openbare orde, veiligheid en bevolkingszorg bij verwacht of werkelijk maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt;

2°. een verzoek van de rechterlijke organisatie; of

3°. een verzoek van de raad, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid;

B

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10a

Indien het bij koninklijke boodschap van 26 april 2013 ingediende voorstel wet tot wijziging van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt en enige andere wetten in verband met de stroomlijning van het door de Autoriteit Consument en Markt te houden markttoezicht (33 622), tot wet is of wordt verheven en die wet eerder in werking is getreden of treedt dan deze wet, wordt deze wet artikel 8 als volgt gewijzigd:

A

In onderdeel H vervallen «8.25da,» en «8.25j».

B

Onderdeel W vervalt.

Toelichting

Middels deze nota van wijziging breng ik in het wetsvoorstel op enkele onderdelen wijzigingen aan.

In artikel 3 van het voorstel worden de algemene taken van de Minister van Infrastructuur en Milieu verwoord op het gebied van meteorologie, seismologie en andere geofysische terreinen. Hieronder valt ook het ondersteunen van bestuursorganen, de rechterlijke organisatie, overheidsbedrijven of openbare lichamen bij de uitvoering van aan hen bij of krachtens wet opgedragen taken. In het voorstel wordt aanvullend opgenomen dat de Minister van Infrastructuur en Milieu ondersteuning op het gebied van openbare orde, veiligheid en bevolkingszorg bij (verwacht) maatschappij-ontwrichtend weer, of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt, niet zal weigeren. Op deze manier wil ik de zorg wegnemen dat decentrale overheden of overheidsbedrijven geen gebruik zouden kunnen maken van het KNMI als referentie-instituut bij weerwaarschuwingen of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt (zoals bij de verspreiding van een gif- of aswolk met grote impact).

In het eerste lid van artikel 3, eerste lid, onderdeel b, (weerwaarschuwingen voor het algemeen publiek) ziet maatschappelijk-ontwrichtend weer ook op calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt. Om dit buiten twijfel te laten is dit expliciet opgenomen als taak in artikel 3.

Ten slotte wordt nog de samenloop geregeld met een wijzigingswet van de Instellingswet Autoriteit Consument en Markt waarin een klein aantal keer de aanduiding «Verkeer en Waterstaat» in de Wet luchtvaart is vervangen door «Infrastructuur en Milieu».

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld