Kamerstuk 33802-24

Evaluatierapport van de Wet Taken Meteorologie en Seismologie (WTMS)

Dossier: Regels omtrent de overheidszorg op het gebied van meteorologie en seismologie (Wet taken meteorologie en seismologie)

Gepubliceerd: 14 december 2021
Indiener(s): Steven van Weyenberg (staatssecretaris infrastructuur en waterstaat) (D66)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33802-24.html
ID: 33802-24

Nr. 24 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2021

Met deze brief bied ik uw Kamer het evaluatierapport aan van de Wet Taken Meteorologie en Seismologie (WTMS)1. Met de uitvoering van de evaluatie wordt voldaan aan de verplichting om de wet te evalueren.

Adviesbureau Berenschot heeft op basis van bureauonderzoek en interviews met een dertigtal partijen de werking en toekomstbestendigheid van de WTMS geëvalueerd. Berenschot doet een aantal aanbevelingen voor de verbetering van de WTMS en de RTMS. Zie hiervoor het rapport.

Ik zal uw Kamer een kabinetsappreciatie van deze aanbevelingen laten toekomen nadat ik hierover met de in het rapport genoemde relevante partijen (KNMI, weerbedrijven, EZK en vertegenwoordigers van veiligheidsregio’s en waterschappen) heb gesproken. Het streven is om dit in het eerste kwartaal van 2022 te doen.

Met deze gesprekken wordt gezocht naar verbeteringen om zo tijdig mogelijk te waarschuwen bij verwachting van (toenemend) extreem en maatschappij-ontwrichtend weer, om goed te anticiperen op verschijnselen rond klimaatverandering en ruimteweer en om te komen tot goede afstemming en samenwerking tussen KNMI en weerbedrijven.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S.P.R.A. van Weyenberg