Kamerstuk 33798-10

Amendement van het lid Monasch over het realiseren van een strenge handhaving op huisjesmelkerij

Dossier: Wijziging van de Woningwet in verband met het versterken van het handhavingsinstrumentarium

Gepubliceerd: 5 maart 2014
Indiener(s): Jacques Monasch (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33798-10.html
ID: 33798-10
Wijzigingen: 33798-12

Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID MONASCH

Ontvangen 5 maart 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, wordt artikel 13b als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid komt onderdeel a te luiden:

  • a. een opgelegde last onder dwangsom niet heeft geleid tot het ongedaan maken of beëindigen van de overtreding van artikel 1a of artikel 1b, of.

2. In het zevende lid vervalt de zinsnede «ook zonder dat er sprake is van een herhaaldelijke overtreding,».

3. In het achtste lid komt onderdeel a te luiden:

  • a. zodra de overtreding van artikel 1a of artikel 1b naar zijn oordeel is beëindigd;.

II

In artikel I, onderdeel G, wordt artikel 92a als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. Het bevoegd gezag legt een bestuurlijke boete op ter zake van een overtreding van het verbod van artikel 1b, indien de overtreder minder dan twee jaar voorafgaande aan die overtreding een overtreding van artikel 1b heeft begaan.

2. Het tweede lid vervalt.

Toelichting

De indiener wil met dit amendement een strenge handhaving op huisjesmelkerij realiseren waar huurder en omwonenden mee geholpen zijn. De indiener is van mening dat bij een eerste overtreding van artikel 1a of 1b van de Woningwet, het opleggen van een last onder dwangsom aantoonbaar moet leiden tot het einde van de overtreding en daarmee tot een veilige, gezonde en leefbare woonomgeving voor de huurder en omwonenden. Blijft die onder dwangsom opgelegde verbetering van de woonsituatie uit, dan is dat enkele feit voldoende om het betreffende pand in beheer te laten nemen door het bevoegd gezag. Immers, de gewenste situatie, een veilige, gezonde en leefbare woonomgeving voor huurders en omwonenden, is dan nog steeds niet gerealiseerd door de pandeigenaar. De beheerovername en alle noodzakelijke kosten komen ten laste van de pandeigenaar. De indiener is van mening dat deze stok achter de deur noodzakelijk is om huisjesmelkers daadwerkelijk te bewegen de noodzakelijke verbeteringen te laten uitvoeren.

Bij een tweede overtreding door de pandeigenaar, waarbij niet uitmaakt in welk pand die overtreding plaatsvindt, moet naast de bovenstaande instrumenten, direct een bestuurlijke boete worden opgelegd.

De Minister voor Wonen heeft in het debat laten weten dat onderzocht wordt om in de Wet op de economische delicten een verhuurverbod op te nemen, voor verhuurders die zich meermaals schuldig maken aan overtredingen die de veiligheid, gezondheid en leefbaarheid van huurders of omwonenden schaden. Het voorliggende amendement sluit goed aan bij dit voornemen.

Monasch