Kamerstuk 33791-9

Amendement van de leden Rutte en Van Vliet over het mogelijk maken van een uitzondering op het rookverbod voor kleine horeca inrichtingen.

Dossier: Verduidelijking van de rookverboden in de Tabakswet, met inbegrip van een algemeen rookverbod in de horeca


48,0 %
52,0 %

CDA

50PLUS/Baay-Timmerman

GL

GrBvK

CU

50PLUS/Klein

SGP

PvdA

PvdD

D66

SP

Van Vliet

PVV

VVD


Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN RUTTE EN VAN VLIET

Ontvangen 25 juni 2014

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, wordt na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald dat het rookverbod, bedoeld in het eerste lid, niet van toepassing is in kleine horeca-inrichtingen. Bij de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in de vorige volzin, wordt bepaald wat wordt verstaan onder kleine horeca-inrichtingen.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de bestaande uitzondering op het rookverbod voor kleine horeca-inrichtingen (kleine cafés) behouden blijft, en wettelijk wordt verankerd. Wat onder «kleine horeca-inrichtingen» wordt verstaan zal worden vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. Hij kan aangesloten worden bij de tot op heden geldende uitzondering voor kleine horeca-inrichtingen.

Indieners zijn van mening dat een 100% rookvrije horeca nodeloos de mogelijkheden voor kleine horecaondernemers om hun onderneming voort te zetten bedreigt. Volwassenen zijn naar mening van indieners in staat om eigen keuzes te maken ten aanzien van hun levensstijl. Indien de horeca 100% rookvrij wordt, wordt de keuzevrijheid van mensen nodeloos ingeperkt. Zolang cafés die onder de uitzondering vallen duidelijk aangeven als er binnen gerookt mag worden, kan iedereen een eigen afweging maken over welke horeca men wil bezoeken. Indieners willen deze keuzevrijheid koesteren en verzet zich tegen de paternalistische insteek van dit wetsvoorstel dat niet alleen medewerkers, maar ook bezoekers van de horeca wil beschermen tegen de gevolgen van tabaksrook. Mensen kunnen deze afweging zelf maken. Bovendien kan de beschikbare handhavingscapaciteit dan gerichter worden ingezet op de horecagelegenheden die wel onder het rookverbod vallen.

Rutte Van Vliet