Kamerstuk 33777-11

Amendement van het lid Van Tongeren over een evaluatie van de volumecorrectie nettarieven

Dossier: Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 (volumecorrectie nettarieven voor de energie-intensieve industrie)

Gepubliceerd: 2 december 2013
Indiener(s): Liesbeth van Tongeren (GL)
Onderwerpen: economie energie natuur en milieu overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33777-11.html
ID: 33777-11
Wijzigingen: 33777-18

Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN

Ontvangen 2 december 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I worden na onderdeel L twee onderdelen ingevoegd, luidende:

La

Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, wordt aan artikel 80, tweede lid, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. de invloed van de volumecorrecties op grond van artikel 29, zevende tot en met tiende lid, op het verbruik van afnemers, het gebruik van restproducten van een productieproces voor de productie van elektriciteit, en de netstabiliteit.

Lb

Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel c door een punt, vervalt artikel 80, tweede lid, onderdeel d.

II

Artikel III wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt na «L» ingevoegd:, La.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Artikel I, onderdeel Lb, treedt in werking met ingang van 1 januari 2019.

Toelichting

Met dit amendement wordt een evaluatiebepaling van de volumecorrectie nettarieven opgenomen in de wet. De indiener vindt een evaluatie na ca. vier jaar noodzakelijk om te bepalen welke invloed de wet heeft op het verbruik van de onder de volumecorrectie vallende afnemers, op de elektriciteitsproductie uit restproducten en op de netstabiliteit. De wet beoogt het verbruik niet te stimuleren en elektriciteitsproductie uit restwarmte niet te ontmoedigen. Door middel van de evaluatie moet bepaald worden of deze doelstellingen behaald worden. Daarnaast gaat deze wet uit van het principe dat het verbruik van de afnemers die onder de volumecorrectie nettarieven vallen bijdraagt aan de netstabiliteit. In de evaluatie kan worden onderzocht of dit zo is gebleken.

Aangezien artikel 80 van de Elektriciteitswet reeds een algemene evaluatieverplichting bevat op basis waarvan vierjaarlijks een evaluatieverslag moet worden toegezonden aan de Staten-Generaal, knoopt het amendement bij die bepaling aan. Uitsluitend ten behoeve van het voor 2018 voorziene evaluatieverslag, wordt de evaluatie met betrekking tot de volumecorrectie daarbij tijdelijk gebracht onder de onderwerpen waarop het evaluatieverslag in ieder geval dient in te gaan.

Van Tongeren