Gepubliceerd: 9 april 2015
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: bestuursrecht recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33775-16.html
ID: 33775-16
Origineel: 33775-11
Wijzigingen: 33775-18

Nr. 16 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 11

Ontvangen 9 april 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel T, wordt artikel 32b als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. De voordracht voor een krachtens het eerste lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan worden gedaan vier weken nadat het ontwerp aan de beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd, tenzij binnen die termijn door of namens een der kamers of door ten minste een vijfde van het grondwettelijk aantal leden van een der kamers de wens te kennen wordt gegeven dat het onderwerp van de algemene maatregel van bestuur bij wet wordt geregeld. In dat geval wordt een daartoe strekkend voorstel van wet zo spoedig mogelijk ingediend.

Toelichting

De indiener beoogt met dit amendement een zware voorhangprocedure op te nemen voor de algemene maatregel van bestuur waarin de bedragen van de op te leggen boetes per overtreding wordt vastgelegd.

Met het wetsvoorstel wordt het wettelijke plafond op boetes uit de Warenwet met een grote stap verhoogd, namelijk van 4.500 euro naar het bedrag van de vijfde boetecategorie van het Wetboek van Strafrecht (momenteel 81.000 euro). De indiener is het met de afdeling advisering van de Raad van State eens dat deze verhoging «niet op voorhand proportioneel» is. Daarnaast is een tweetal zaken rond het vaststellen van de daadwerkelijke boetes nog onduidelijk. Ten eerste is nog onduidelijk wat de minimale omzet zal zijn, waarbij een boete zal mogen worden opgelegd. Daarnaast is nog onduidelijk welk percentage van de jaaromzet gebruikt zal worden bij het vaststellen van de hoogte van de boetes. De indiener beoogt daarom met dit amendement te bewerkstelligen dat de Tweede Kamer betrokken blijft bij het vaststellen van de werkelijke boetebedragen.

Bruins Slot