Kamerstuk 33756-23

Gewijzigd amendement van de leden Omtzigt en Knops ter vervanging van nr. 22 dat er op ziet dat belastingplichtigen die een lagere hypotheekrente hebben dan hun eigenwoningforfait geen inkomstenbelasting hoeven te betalen

Dossier: Invoering van een verhuurderheffing over 2014 en volgende jaren alsmede wijziging van enige wetten met betrekking tot de nadere herziening van de fiscale behandeling van de eigen woning (Wet maatregelen woningmarkt 2014)

Gepubliceerd: 7 november 2013
Indiener(s): Raymond Knops (CDA), Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33756-23.html
ID: 33756-23
Origineel: 33756-22

20,0 %
80,0 %

VVD

CU

PVV

SP

D66

GL

Bontes

CDA

SGP

PvdA

PvdD

50PLUS


Nr. 23 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN OMTZIGT EN KNOPS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 22

Ontvangen 7 november 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 3.2, onderdeel A, wordt in subonderdeel 3 na «artikel 3.120 in aftrek zijn gebracht» ingevoegd: en geen aftrek op de voet van artikel 3.123a is genoten.

Toelichting

In dit wetsvoorstel doet zich een bijzondere discontinuïteit voor.

Indien de bijtelling van de eigen woningwaarde op dit moment hoger is dan de aftrek van de hypotheekrente, dan is er geen bijtelling en geen aftrek. Dit is de zogenaamde wet-Hillen.

In het voorliggende wetsvoorstel kan iets vreemds gebeuren. De aftrek van de hypotheekrenteaftrek gebeurt tegen een lager percentage dan de bijtelling van de eigen woningwaarde. Dan kan de belastingplichtige te maken krijgen met een netto meer bijtelling dan aftrek, ook als aftrek lager is dan de bijtelling.

Om de belastingplichtige niet te belasten met de precieze berekeningen wanneer hij wel of geen hypotheekrente in aftrek moet brengen, zorgt dit amendement ervoor dat indien de afgetrokken rente lager is dan de bijtelling, de netto bijtelling altijd nul is, zoals nu de wet Hillen nu ook al zo regelt.

Dit amendement regelt daartoe dat belastingplichtigen die een lagere hypotheekrente hebben dan hun eigenwoningforfait geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. Daartoe wordt de groep belastingplichtigen die te maken kan krijgen met de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning beperkt. Dit effect is hetzelfde als wanneer de belastingplichtige wel het eigenwoningforfait, maar niet de hypotheekrente opgeeft. Omdat het resultaat hetzelfde is, heeft dit amendement per saldo geen budgettaire gevolgen.

Omtzigt Knops