Kamerstuk 33752-67

Amendement van het lid Klein waarmee een voorwaarde voor toepassing van het voorgestelde verlaagde energiebelastingtarief voor lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit wordt aangepast

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2014)

Gepubliceerd: 18 november 2013
Indiener(s): Norbert Klein (50PLUS)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33752-67.html
ID: 33752-67

12,7 %
87,3 %

SP

50PLUS

CU

SGP

PVV

PvdA

Bontes

D66

GL

PvdD

VVD

CDA


Nr. 67 AMENDEMENT VAN HET LID KLEIN

Ontvangen 18 november 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel XXIII, onderdeel B, wordt in artikel 59a, eerste lid, «een lid» vervangen door: een natuurlijk persoon die lid is.

II

In artikel XXIII, onderdeel B, wordt in artikel 59a, tweede lid, onderdeel a, de zinsnede «uitsluitend» vervangen door: in meerderheid.

Toelichting

Met dit amendement wordt een voorwaarde voor toepassing van het voorgestelde verlaagde energiebelastingtarief voor lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit aangepast. De voorwaarde dat alle leden van de coöperatie natuurlijke personen moeten zijn wordt zodanig aangepast dat ook coöperaties in principe gekwalificeerd zijn waar tevens – in minderheid – rechtspersonen deel van uitmaken, zonder dat deze rechtspersonen nu reeds aanspraak kunnen maken op de kortingsregeling. Daarvan is door de staatssecretaris van Financiën toegezegd dat dit nader onderzocht wordt.

Deze aanpassing maakt dat de regelgeving beter aansluit bij de maatschappelijke ontwikkelingen (energieke samenleving) waaruit het energieakkoord mede is voortgekomen. Het is juist één van de maatschappelijke (gewenste) ontwikkelingen dat publieke en private partijen, burgers-, bedrijfsleven en instellingen, in een lokale gemeenschap de handen ineen slaan om maatschappelijke knelpunten aan te pakken. Met deze aanpassing kan ook een gemeente, een school, een bedrijf, elk met één stem, deel uitmaken van een coöperatie. Zolang men zorgt dat de natuurlijke personen de meerderheid houden kan men aangewezen worden als in principe voor deze kortingsregeling in aanmerking komende coöperatie.

Het amendement heeft naar verwachting geen budgettaire gevolgen.

Klein