Kamerstuk 33750-XVII-57

Reactie op verzoek commissie inzake brieven die voor het zomerreces aan de Kamer zullen worden verzonden (op basis van commissieverzoeken en toezeggingen)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 20 maart 2014
Indiener(s): Lilianne Ploumen (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XVII-57.html
ID: 33750-XVII-57

Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 maart 2014

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 7 maart 2014 inzake het verzoek om aan te geven welke brieven nog voor het zomerreces aan de Kamer zullen worden verstuurd (op basis van commissieverzoeken en toezeggingen).

In de periode tot het zomerreces kunt u in ieder geval de volgende brieven verwachten, waarbij de huidige planning als volgt is.

In april zal ik uw Kamer het verslag van de bijeenkomst van de Commission on the Status of Women in New York (10–21 maart 2014) sturen. Daarnaast zal uw Kamer een brief over de Nederlandse inzet op het gebied van vrouwenbesnijdenis toegaan. Voor april ben ik ook voornemens een brief te sturen met een overzicht van behaalde resultaten in land governance programma’s en een brief over het artikel in het Financieel Dagblad over gebrek aan steun van de overheid voor handelskrediet. Daarnaast, zoals reeds aan uw Kamer toegezegd (Kamerstuk 33 750 XVII, nr. 56), zal de brief over de gewijzigde EU-Verordening inzake dual-use goederen in april worden verzonden en zal de kabinetsreactie op het AIV-advies «Azië in opmars» uw Kamer voor het AO China toegaan (9 april). Over de voortgang van de Sector Risico Analyse zal u worden geïnformeerd in de technische briefing die gepland staat voor 2 april, daags voor het AO Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Sector Risico Analyse brengt potentiële MVO-risico’s voor sectoren in beeld en geeft aan welke acties bedrijven hier al op ondernemen.

In mei gaat uw Kamer een inventarisatie van de situatie omtrent gendercide in andere landen toe, alsmede de MKB-strategie inzake handelsbevordering en exportpromotie en het subsidiebeleidskader voor maatschappelijke organisaties. Ook ben ik voornemens om uw Kamer uiterlijk begin mei een brief te sturen over het bedrijfsleveninstrumentarium, met daarin de beleidsreactie op de doorlichting van het Private Sector Development-beleid door IOB en het nieuwe ORIO.

In juni ben ik voornemens om een brief over internationaal verdienvermogen aan uw Kamer te verzenden, waarbij ik zal ingaan op het versterken van de Nederlandse positie in mondiale waardeketens. Daarnaast zal uw Kamer een brief toegaan met nadere duiding en waardering van het Investor-State Dispute Settlement systeem. Ook ben ik voornemens een brief met verdere uitwerking over betaalde dienstverlening aan uw Kamer te verzenden.

Wellicht ten overvloede merk ik hierbij op dat ik uw Kamer tevens informeer via de reguliere rapportages, zoals de geannoteerde agenda’s voor de Raad Buitenlandse Zaken en de vergaderingen van de Wereldbank, de wapenexportjaarrapportages en de MINUSMA voortgangsrapportages. Zo gaat u bijvoorbeeld, voor het zomerreces, de wapenexportrapportage over het jaar 2013 toe. Ook ben ik voornemens de voortgangsrapportage migratie en ontwikkeling over het jaar 2013 voor het zomerreces aan uw Kamer te sturen. Waar mogelijk zullen toezeggingen aan uw Kamer ook in deze rapportages worden verwerkt.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen