Kamerstuk 33750-XVII-50

Amendement van het lid Voordewind over het beschikbaar stellen van fondsen voor projecten die samenwerking en verzoening bevorderen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 4 december 2013
Indiener(s): Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XVII-50.html
ID: 33750-XVII-50

Nr. 50 AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND

Ontvangen 4 december 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 4 Vrede en veiligheid voor ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Vrede en veiligheid voor ontwikkeling worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Nederland was – en is – een belangrijke partner van zowel Israël als de Palestijnse autoriteit. Die betrokkenheid blijkt onder meer uit het regeerakkoord waar staat dat Nederland «waar mogelijk bijdraagt aan vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en de goede banden met zowel Israël als de Palestijnse autoriteit benut». In de periode 2012–2015 ontvangt de Palestijnse autoriteit € 65 miljoen van Nederland. De budgetflexibiliteit binnen deze post maakt het goed mogelijk om binnen artikel 4 € 1 miljoen alternatief in te zetten. Dit amendement beoogt fondsen beschikbaar te stellen voor projecten die samenwerking en verzoening van «onderop» bevorderen. Projecten van het Peres Center for Peace en Seeds of Hope zijn goede voorbeelden waarin Israëli’s en Palestijnen met elkaar samenwerken op verschillende gebieden, waaronder op gezondheid en onderwijs. Hierdoor worden niet alleen concrete resultaten geboekt – zo worden Palestijnse artsen opgeleid in Israël en ontvangen kinderen beter onderwijs – maar wordt polarisatie tegengegaan en onderling begrip gestimuleerd.

Voordewind