Kamerstuk 33750-XIII-11

Amendement van het lid Van Veldhoven dat regelt dat het geld uit de nieuwe subsidie voor grootverbruikers in de industrie ter compensatie van hun CO2-kosten wordt verstrekt in de vorm van financiële steun voor energiebesparing

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 5 november 2013
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XIII-11.html
ID: 33750-XIII-11

26,7 %
73,3 %

50PLUS

SGP

D66

Bontes

PvdD

SP

CU

VVD

GL

PvdA

CDA

PVV


Nr. 11 AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN

Ontvangen 5 november 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 14 Een doelmatige en duurzame energievoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 78.000 (x € 1.000).

II

In artikel 14 Een doelmatige en duurzame energievoorziening worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 78.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement regelt dat het geld uit de nieuwe subsidie voor grootverbruikers in de industrie ter compensatie van hun CO2-kosten wordt verstrekt in de vorm van financiële steun voor energiebesparing bij die bedrijven. Het gaat om een bedrag van 78 miljoen euro in 2014. Door de compensatie via investeren in energiebesparing vorm te geven, kan de rekening van deze bedrijven omlaag, verbetert ook op langere termijn de internationale concurrentiepositie en wordt nog steeds recht gedaan aan de afspraken in het energie akkoord. Tegelijkertijd is dit beter voor het klimaat en vermindert hiermee de energie afhankelijkheid.

Hiermee kunnen bedrijven bijvoorbeeld hulp krijgen bij besparingsprojecten die nu door een lange terugverdientermijn, de toepassing van innovatieve technologie of een hoge investeringsdrempel niet gerealiseerd kunnen worden binnen de gewone bedrijfsvoering.

Van Veldhoven