Kamerstuk 33750-XII-76

Publicatie Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl: eerste stappen in de praktijk

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 12 maart 2014
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XII-76.html
ID: 33750-XII-76

Nr. 76 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 maart 2014

Ik bied u aan de publicatie «Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl: eerste stappen in de praktijk».

Centraal in de publicatie staat innovatie in gebiedsontwikkeling. Gebiedsontwikkeling is fundamenteel veranderd in de afgelopen jaren. De economische crisis heeft zijn sporen nagelaten. Gemeenten merken het in hun grondbeleid, het is te merken in de vastgoedmarkt. Verdienmodellen waarop we decennia hebben geleund, zijn ineens niet meer lonend. Ook zien we steeds meer initiatief van onderop: we zien nieuwe, kleinschalige verdienmodellen ontstaan en we zien dat steeds meer mensen graag het heft in eigen hand nemen. Kortom, we leven in een tijd van verandering. Dit betekent dat we nieuwe creativiteit en slimmere oplossingen nodig hebben. In de publicatie wordt beschreven hoe dit in de praktijk vorm krijgt.

In de publicatie zijn 24 gebiedsontwikkelingen verspreid over Nederland weergegeven. Uit deze gebiedsontwikkelingen komen vier rode draden naar boven die richting kunnen bieden aan gebiedsontwikkelingen elders. De vier rode draden zijn:

  • 1) Brede waardecreatie op lange termijn staat in de praktijken voorop;

  • 2) Er ontstaan nieuwe strategieën voor ontwikkeling en financiën;

  • 3) Nieuwe activiteiten en nieuwe rollen voor initiatiefnemers, private partijen en overheden; en

  • 4) Duurzaamheid fungeert als een zelfstandige aanjager van gebiedsontwikkeling.

De rode draden worden in de publicatie en op een praktijkcongres dat op 12 maart plaatsvindt voor 250 deelnemers van gemeenten, initiatiefnemers, private partijen en adviseurs nader toegelicht.

De ervaringen beschreven in de publicatie worden verder gebracht door meerdere organisaties, bijvoorbeeld de G32 en de VPNG (Vereniging Projectmanagement Nederlandse Gemeenten) die ook een nawoord hebben geschreven bij de publicatie. Vanuit mijn ministerie blijven we nieuwe manieren van werken ondersteunen met de nieuwe Omgevingswet (Eenvoudig Beter) en het grondbeleid. Zodat private en particuliere initiatieven meer ruimte krijgen. Ook krijgt het denken uit deze publicatie een plek in de vernieuwing van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Deze publicatie is verkrijgbaar als een iBook of als een online pdf. Het is – naar mijn weten – de eerste keer dat de rijksoverheid een iBook maakt. De vorm van een iBook is gekozen vanwege de opkomst van het «papierloos werken» bij overheden.

De publicatie is in de iTunes store te vinden: https://itunes.apple.com/nl/book/gebiedsontwikkeling-nieuwe/id834889793?l=en&mt=11

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus