Kamerstuk 33750-XII-71

Toepassing van Het Nieuwe Rijden door VenJ-chauffeurs

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (XII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 14 februari 2014
Indiener(s): Opstelten (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XII-71.html
ID: 33750-XII-71

Nr. 71 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 februari 2014

Tijdens de begrotingsbehandeling 2014 van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is door het lid Van Tongeren (GroenLinks) gevraagd naar de mogelijkheid om «Het Nieuwe Rijden» voor alle VenJ chauffeurs verplicht te stellen (Handelingen II 2013/14, nr. 26). Hierover bericht ik u als volgt.

FMHaaglanden

Belangrijk onderdeel van «Het Nieuwe Rijden» is het tijdig doorschakelen naar een hogere versnelling. De dienstauto's van FMHaaglanden zijn allemaal voorzien van een automatische versnellingsbak, waardoor het schakelen automatisch wordt uitgevoerd. De automatische versnellingsbak is ingesteld op een zuinig verbruik.

VenJ heeft dienstverlener FMHaaglanden gevraagd de richtlijnen en uitgangspunten betreffende «Het Nieuwe Rijden» in de instructie voor de chauffeurs op te nemen en het onderwerp mee te nemen in de jaarlijks terugkerende training van de chauffeurs.

Daarnaast neemt FMHaaglanden een aantal eisen betreffende energiezuinige auto's op in de komende Europese aanbesteding. Hierbij valt te denken aan brandstof besparende in-car apparatuur zoals cruise control, boordcomputers en econometers. Ook in de huidige auto’s en al bestelde nieuwe auto’s zijn deze voorzieningen aanwezig.

Dienst Vervoer & Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen

De dienst Vervoer & Ondersteuning (dV&O) van DJI is al geruime tijd bezig met innovatie om kosten en milieu te sparen. Deze initiatieven hebben ertoe geleid dat «Het Nieuwe Rijden» in 2014 een standaard onderdeel gaat worden van zowel de primaire opleiding van de chauffeurs als van de onderhoudstrainingen. In het nieuw af te sluiten contract met de externe opleider is «Het Nieuwe Rijden» als eis opgenomen in het Programma van eisen voor de aanbesteding.

De (nieuwe) auto's van DJI beschikken over in-car apparatuur zoals een schakelindicator, een Start-Stop systeem en cruise control. Daarnaast zijn de meeste voertuigen voorzien van een bandenspanningscontrolesysteem.

DJI schaft voertuigen aan met het hoogste milieulabel, met een zo laag mogelijke uitstoot.

DV&O hanteert het uitgangspunt dat «Het Nieuwe Rijden» standaard wordt toegepast waar het een veilige situatie betreft. Uitzonderingen zijn incidenteel mogelijk, bijvoorbeeld vanuit het belang van veiligheid.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten