Kamerstuk 33750-X-72

Gedeeltelijke sluiting van het eerstelijns gezondheidscentrum Ermelo

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 26 augustus 2014
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-72.html
ID: 33750-X-72

Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 augustus 2014

Tijdens het algemeen overleg over het jaarverslag van de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg (IMG) over het jaar 2013 van 24 juni jl. heb ik toegezegd u te informeren over de gedeeltelijke sluiting van het eerstelijns gezondheidscentrum Ermelo. Hierbij voldoe ik aan deze toezegging.

De IMG meldde in zijn jaarverslag over 2012 zijn zorgen over de infrastructuur van het gezondheidscentrum Ermelo. Hij kondigde vanwege de geplande nieuwbouw aan de situatie te gedogen. Die nieuwbouw werd daarna echter vertraagd door het tijdelijk stopzetten van de investeringen. Vervolgens stelde de IMG in oktober 2013 vast dat nog geen start was gemaakt met de geplande nieuwbouw en dat niet duidelijk was wanneer deze wel zou starten. De IMG kondigde toen aan dat hij bij het uitblijven van maatregelen een aanwijzing zou geven om delen van de zorg ter plaatse te beëindigen. Vervolgens is medio november 2013 een plan van aanpak opgesteld, waarin het op korte termijn plaatsen van tijdelijke voorzieningen (portacabins) was opgenomen.

Tijdens herinspecties van de IMG in april en juni 2014 bleek dat de oplevering van de tijdelijke voorzieningen niet voor januari 2015 mogelijk is. De IMG oordeelde dat er sprake was van te weinig voortgang en besloot hierop de gedoogsituatie te beëindigen. Hij gaf een aanwijzing om zorgprocessen in de polikliniek, het laboratorium, de spreekkamers, de onderzoeksruimtes en het sanitair voor patiënten stil te leggen. Deze zorgvoorzieningen voldoen in hun huidige staat niet aan de eisen. De voorzieningen voor de tandheelkundige zorg en fysiotherapie voldoen wel.

Op maandag 23 juni jl. heeft de Commandant Landstrijdkrachten besloten het centrum in Ermelo gedeeltelijk te sluiten. Een aantal functies, waaronder tandheelkunde, fysiotherapie en een arts, blijft gehandhaafd. De sluiting betekent dat het militair personeel in Ermelo verder en langer moet reizen voor een bezoek aan een militair gezondheidscentrum met alle voorzieningen.

Ik verwacht dat de tijdelijke voorzieningen begin 2015 gereed zijn. Daarmee zal het gezondheidscentrum in Ermelo weer volledig functioneel zijn totdat de nieuwbouw is gerealiseerd.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert