Kamerstuk 33750-X-60

Jaarverslag 2013 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 21 mei 2014
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-60.html
ID: 33750-X-60

Nr. 60 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2014

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bied ik u hierbij het Jaarverslag 2013 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied aan1.

In 2013 is de Kustwacht erin geslaagd om de meeste plannen zoals opgenomen in het jaarplan 2013 te realiseren. Mede dankzij de verdere invoering van het concept van Informatie Gestuurd Optreden (IGO) was de Kustwacht in staat om haar capaciteiten efficiënt en gericht in te zetten.

Internationale en nationale samenwerking vormden een belangrijke component in de activiteiten van de Kustwacht. Zo heeft de Kustwacht een belangrijke bijdrage geleverd aan aanzienlijke drugsvangsten (5.440 kilogram) in twee grote internationale drugbestrijdingsoperaties. Naast deze bijdrage heeft de Kustwacht in totaal 2.096 kilogram cocaïne, drie kilogram heroïne en 86 kilogram marihuana in beslag genomen bij acht acties. In het kader van de controle op illegale immigratie zijn 43 mensen aangehouden. Op het gebied van Search and Rescue (SAR) is de Kustwacht 304 keer in actie gekomen waarbij 92 personen in veiligheid zijn gebracht.

De personele bezetting, het verder terugdringen van achterstanden in de vaststelling van Landsbesluiten voor het lokale kustwachtpersoneel en de instandhouding en gereedheid van de varende en vliegende capaciteit zijn ook in 2013 aandachtspunten gebleken.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert