Kamerstuk 33750-X-54

Informatie over een voorval aan boord van Zr. Ms. Evertsen in maart 2014

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 25 april 2014
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-54.html
ID: 33750-X-54

Nr. 54 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 april 2014

Tijdens het planningsoverleg van 9 april jl. heb ik uw Kamer nadere informatie toegezegd over een voorval aan boord van Zr. Ms. Evertsen in maart 2014. Met deze brief doe ik deze toezegging gestand.

In mijn brief van 9 april jl. heb ik uw Kamer gemeld dat in de eerste week van maart 2014 aan boord van het marineschip Zr. Ms. Evertsen ongewenst gedrag is geconstateerd waarbij alcoholgebruik een rol speelde. Dit gebeurde buiten het operatiegebied, tijdens een transit naar een haven. De commandant had de bemanning toegestaan maximaal twee alcoholische consumpties te drinken. De vier betrokken militairen hebben zich niet aan de regels gehouden en zijn daarvoor krijgstuchtelijk gestraft en gerepatrieerd. Er was geen sprake van strafbare feiten.

De militairen zijn bij de directeur Operaties van de Defensiestaf in beklag gegaan tegen hun straf op grond van de Wet Militair Tuchtrecht. Voor drie militairen is het gebruik van meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol bewezen geacht en zijn de tuchtrechtelijke straffen bevestigd. De vierde militair is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

De defensieregelgeving is streng en duidelijk. Dit is noodzakelijk voor de krijgsmacht om goed te kunnen functioneren onder alle omstandigheden. Tegelijkertijd zijn schendingen van regels in een grote organisatie zoals Defensie niet uit te sluiten, ook niet op schepen. Wanneer schendingen worden geconstateerd, moet een reactie volgen om de desbetreffende regel te bevestigen en de kans op herhaling te verminderen. Dit is ook de handelwijze geweest aan boord van Zr. Ms. Evertsen toen het voorval aan het licht kwam.

De schending van de gedragsregels omtrent alcoholgebruik op Zr. Ms. Evertsen beschouw ik als een incident. Ik heb geen aanwijzingen dat de gedragsregels aan boord van schepen structureel worden overtreden. Niettemin is elk incident er één teveel. Defensie zal altijd optreden bij overtreding van de regels.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert