Kamerstuk 33750-X-48

Overzicht van periodieke rapportages en verslagen Defensie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 28 maart 2014
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-48.html
ID: 33750-X-48

Nr. 48 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2014

De vaste commissie voor Defensie heeft mij 6 februari jl. schriftelijk verzocht om alle doorlopende toezeggingen op te nemen in een nieuwe versie van het overzicht van periodieke rapportages en verslagen (Kamerstuk 32 733, nr. 140 van 6 september 2013). U treft het bijgewerkte overzicht hierbij aan. De doorlopende toezeggingen zijn daarin als voetnoot bij de desbestreffende rapportages vermeld.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Overzicht van periodieke rapportages en verslagen Defensie

Algemeen

Als uitgangspunt geldt dat Defensie rapportages en verslagen zoveel mogelijk verstuurt op twee momenten: Prinsjesdag in september en Verantwoordingsdag in mei. Verder informeert de Minister de Kamer op de afgesproken rapportagemomenten, tenzij er ontwikkelingen zijn die aanleiding geven om de Kamer tussentijds te informeren. Informatie wordt openbaar verstrekt, tenzij er belangrijke redenen zijn om dit niet te doen, onder meer als operationele veiligheid of commerciële belangen in het geding zijn.

Begroting

In de begroting gaat Defensie in op de volgende specifieke onderwerpen:

  • de nationale inzet;

  • de Defensie Industrie Strategie1;

  • het verloop van de investeringsquote (met behulp van een grafiek);

  • het voorgenomen personeelsbeleid en de hierbij in te zetten middelen2;

  • de ontwikkeling van de personeelsformatie van de baten-lastenagentschappen van Defensie3.

Jaarverslag

In het jaarverslag gaat Defensie in op de volgende specifieke onderwerpen:

  • de bij de begroting genoemde specifieke onderwerpen;

  • de mate waarin Defensie heeft voldaan aan de inzetbaarheidsdoelstellingen;

  • het beheer;

  • de onderuitputting voor personeel, indien deze aan de orde is;

  • de voortgang van de maatregelen uit de beleidsbrief 2011;

  • integriteit;

  • de afhandeling van ontvangen burgerbrieven.

Verslagen en nota’s bij Verantwoordingsdag

In mei ontvangt de Kamer naast het jaarverslag Defensie diverse verslagen en nota’s:

  • het jaarverslag van de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, waarbij in de begeleidende brief ook wordt ingegaan op de adviezen die niet worden overgenomen4;

  • het jaarverslag van de Inspecteur Militaire Gezondheidszorg;

  • het jaarverslag van de Kustwacht Caribisch gebied;

  • de tussentijdse evaluatie van kleine missies, waarin vanaf 2013 ook gerapporteerd wordt over de inzet van Vessel Protection Detachments (VPD’s);

  • de Veteranennota over het veteranenbeleid, waarin onder andere aandacht wordt gegeven aan nazorg, veteranen uit Afghanistan en de rapporten van de Raad voor Zorg en Onderzoek5.

Jaarverslag MIVD

Het jaarverslag van de MIVD moet wettelijk uiterlijk 1 mei aan de Kamer zijn aangeboden. Het bevat ook een beoordeling van de samenwerking met de AIVD in het afgelopen jaar6.

Rapportage voortgang maatregelen beleidsbrief 2011

Ieder half jaar wordt gerapporteerd over de voortgang van de maatregelen uit de beleidsbrief 2011: in het voorjaar als onderdeel van het jaarverslag en in het najaar in een separate brief bij de begroting7. De voortgang van de hiermee samenhangende reorganisaties komt aan bod in de personeelsrapportages. Over de uitvoering van het bijbehorende Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie, inclusief de besparingen die daarmee zijn behaald, wordt halfjaarlijks per separate brief gerapporteerd8.

Personeel

In het voor- en najaar ontvangt de Kamer de Personeelsrapportage met de concrete personeelscijfers9. In deze rapportage wordt opgenomen hoeveel mensen bij de verschillende defensieonderdelen werken. Ook wordt ingegaan op werving en behoud, in- en uitstroom, vulling, numerus fixus, topfunctionarissen, de voortgang van reorganisaties en het reservistenbeleid10.

Inzetbaarheidsdoelstellingen

Ieder half jaar wordt gerapporteerd over de mate waarin Defensie kan voldoen aan de inzetbaarheidsdoelstellingen: in het voorjaar als onderdeel van het jaarverslag en in het najaar in een separate brief bij de begroting11.

Beheer

Naast de reguliere rapportage over het beheer in het jaarverslag, wordt elk najaar in een separate brief bij de begroting gerapporteerd over de voortgang bij het verbeterprogramma voor het beheer bij Defensie.

Defensie Materieel Proces

Als bijlage bij de begroting wordt het Materieel Projecten Overzicht (MPO) naar de Kamer gestuurd. Hierin worden strategische en politiek gevoelige materieelprojecten boven de € 25 miljoen beschreven. Het MPO bevat ook informatie over de afstoting van overtollige wapens en wapensystemen. Middelen voor ICT, reguliere bedrijfsvoering en infrastructuur worden niet tot strategisch materieel gerekend; daarover wordt de Kamer geïnformeerd met de begroting.

De Kamer ontvangt voor materieelprojecten brieven over de behoeftestelling (A-fase), de voorstudie (B-fase), de studie (C-fase), en de verwervingsvoorbereiding (D-fase) van projecten. Voor DMP-projecten met een financiële omvang van € 250 miljoen of meer volgt een evaluatiebrief (E-fase). Als er belangrijke tussentijdse ontwikkelingen zijn, zoals wijzigingen van de behoeftestelling of overschrijdingen boven de € 25 miljoen, informeert Defensie de Kamer hierover. DMP-projecten met een omvang tot € 100 miljoen kunnen na de A-fase gemandateerd worden uitgevoerd. Bij ICT- en vastgoedprojecten ontvangt de Kamer de A-brief met de behoeftestelling.

Grote materieelprojecten

Over materieelprojecten die door Kamer als grote projecten zijn aangemerkt, wordt periodiek apart gerapporteerd:

  • NH-90: elk najaar ontvangt de Kamer de voortgangsrapportage NH-90;

  • Pantservoertuigen: jaarlijks ontvangt de Kamer omstreeks 1 april een rapportage over de CV-90 en de Boxer;

  • Vervanging F-16: jaarlijks ontvangt de Kamer in de eerste week van juni een rapportage over het project Vervanging F-16. Deze datum is gekozen zodat de rapporten van het US Government Accountability Office (GAO) en het Selected Acquisition Report (SAR-rapport) bij de opstelling van het jaarverslag kunnen worden betrokken. De jaarrapportage bevat een overzicht van en een inhoudelijke reactie op de in het voorgaande jaar verschenen rapporten over de F-35, waaronder die van het US Congressional Budget Office (CBO) en van denktanks zoals het US Center for Strategic and Budgettary Assesments (CSBA).

Invoering ERP M&F

Over het verdere verloop van de basisimplementatie ERP M&F ontvangt de Kamer halfjaarlijks een voortgangsrapportage12. Na voltooiing van de basisimplementatie ontvangt de Kamer een evaluatie van de eindresultaten.

Sourcing

In oktober wordt de jaarlijkse voortgangsrapportage over sourcing verzonden13.

Inzet

  • In «artikel 100» en «stand van zaken»-brieven zal Defensie, wanneer van toepassing, ingaan op de civiele dienstverlening bij de missie14.

  • Per missie zal op voorhand een inschatting van de kosten voor de zorg worden aangegeven15. De kosten voor nazorg zullen ook worden meegenomen in de evaluatie van missies.

  • Na beëindiging van de Nederlandse inzet bij «artikel 100»-missies wordt conform het Toetsingskader binnen een half jaar een eindevaluatie naar de Kamer gestuurd. Daarin wordt ook ingegaan op de kosten voor nazorg. In bepaalde gevallen wordt bij de eindevaluatie afgesproken om de Nederlandse bijdrage na vijf jaar nogmaals te beoordelen (post-missie beoordeling)16.

Ministeriële bijeenkomsten

Voor zowel de Navo als de EU zijn er jaarlijks vier ministeriële bijeenkomsten (twee informele en twee formele). Een week voorafgaand aan het overleg met de Kamer wordt de geannoteerde agenda gestuurd, waarbij waar mogelijk wordt ingegaan op de standpunten van de (groepen van) lidstaten17. Na de ministeriële bijeenkomst ontvangt de Kamer een verslag.

Internationale defensiesamenwerking

De Kamer ontvangt aan het begin van elk jaar een beknopt overzicht van de voortgang van de defensiesamenwerking met partnerlanden18.