Kamerstuk 33750-X-47

Toezegging rond zichtbaarheid resultaten Kustwacht

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 27 maart 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-47.html
ID: 33750-X-47

Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 maart 2014

Tijdens de begrotingsbehandeling van Hoofdstuk IV Koninkrijksrelaties op 28 november 2013, heeft het lid Van Laar verzocht de mogelijkheden te onderzoeken om de resultaten van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied zichtbaarder te maken (Handelingen II 2013/14, nr. 30, item 10). Mede namens de Minister van Defensie kan ik u het volgende mededelen.

Zoals in het onlangs naar uw Kamer verzonden Jaarplan 2014 van de Kustwacht (Kamerstuk 33 750 X, nr. 41) wordt vermeld, zal de Kustwacht ook dit jaar een actief voorlichtingsbeleid voeren in verschillende media om haar zichtbaarheid bij het publiek te behouden en te vergroten.

Op verzoek van de landen zal meer aandacht worden besteed aan informatie-voorziening (regelmatige persberichten) over aanwezigheid, uitgevoerde controles en resultaten. Naast de aanwezigheid van de Kustwacht op beroepenmarkten, worden ook scholen bezocht om voorlichting te geven en personeel te werven.

Op zowel de Benedenwindse als de Bovenwindse Eilanden zullen in 2014 open dagen worden gehouden om de kennis over de Kustwacht bij de bevolking te vergroten. Daarnaast is de Kustwacht vanzelfsprekend aanwezig op de grote maritieme evenementen zoals de Regatta te Curaçao en Sint Maarten, waar zij ook voorlichtingsactiviteiten zal verzorgen. Ook de jaarlijks terugkerende Hurricane Exercise (HUREX) op de Bovenwindse Eilanden onder leiding van de marinierscompagnie in het Caribisch gebied zal door de Kustwacht worden aangegrepen om haar zichtbaarheid te vergroten. Tot slot zal het Ministerie van Defensie persberichten op haar website blijven plaatsen van acties met of door de Kustwacht.

Al deze inspanningen moeten ertoe leiden dat de resultaten van de Kustwacht voor een breed publiek zichtbaar zijn. Dit doet recht aan het belangrijke werk dat de Kustwacht verricht op het gebied van handhaving van de rechtsorde.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk