Kamerstuk 33750-X-41

Jaarplan 2014 "Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied"

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 12 februari 2014
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-41.html
ID: 33750-X-41

Nr. 41 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 februari 2014

Hierbij bied ik u aan, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Jaarplan 2014 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied1. Het Jaarplan omvat de uitwerking van de beleidsvoornemens die conform de Rijkswet voor de Kustwacht door de Rijksministerraad zijn vastgesteld. Het Jaarplan is opgesteld op grond van de taken van de Kustwacht, de algemene beleidskaders, de prioriteiten uit het Justitieel beleidsplan 2010–2013 als het concept Justitieel Beleidsplan 2014–2017 en het beleid van de bij de Kustwacht betrokken landen en ministeries.

Op basis hiervan zijn in het Jaarplan de volgende prioriteiten en aandachtspunten geformuleerd:

  • De bestrijding van drugssmokkel, vuurwapensmokkel, mensensmokkel, mensenhandel en andere vormen van illegale immigratie, blijven de operationele speerpunten van de opsporing.

  • Het verlenen van hulp bij noodgevallen (Search and Rescue).

  • De bestrijding van (bedrijfsmatige vormen) van illegale visserij in de Exclusieve Visserijzones (EVZ) en het toezicht op de Sababank zijn speerpunten voor de handhavingstaken.

  • De uitvoering van initiatieven in het Lange Termijn Plan 2009–2018, in het bijzonder het operationaliseren van de nieuwe communicatieapparatuur voor de vliegende eenheden en de cutters en de modernisering van de software van de walradar.

  • In 2013 is een behoefte geformuleerd voor de vervanging van interceptorcapaciteit. In 2016–2017 moeten, vanwege het einde van hun levensduur, de Super RHIBS worden vervangen. In 2014 zal worden gestart met het aanbestedingstraject.

  • In 2014 zal op de steunpunten van Aruba en Sint Maarten een evaluatie plaatsvinden van de lopende pilots. Deze pilots zien op het decentraliseren van een aantal taken en bevoegdheden op het gebied van operaties, personeel, scholing en materieel van de staf naar de steunpunten.

  • De Kustwacht zal in 2014 een aantal voorstellen uitwerken die betrekking hebben op de bedrijfsvoering en de formatie. Dit betreft onder andere het formaliseren van de decentralisatie van bevoegdheden naar de steunpunten, het platter inrichten van de organisatie, het formatief beleggen van de functie van «helikopterredder» en het verder aflossen van defensiepersoneel door lokaal personeel.

  • De Kustwacht zal een start gaan maken met een nieuw Lange Termijn Plan 2019–2028. In deze periode valt ook het moment dat de Cutters van de Kustwacht vervangen moeten worden.

  • De Kustwacht zal in 2014 de opgelegde bezuiniging van € 1 miljoen realiseren door maatregelen te nemen in de bedrijfsvoering van de Kustwacht. Onder meer door het vervangen van Defensiepersoneel door lokaal personeel. Het uitgangspunt hierbij is dat de operationele inzetbaarheid van de Kustwacht intact blijft.

Met dit Jaarplan vertrouw ik erop dat ook in 2014 de Kustwacht haar taken als onderdeel van de rechtshandhavingsketen en als maritieme hulpverleningsorganisatie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland, succesvol kan blijven uitvoeren.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert