Kamerstuk 33750-X-36

Verslag houdende een lijst van resterende vragen en antwoorden inzake de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014 (onderdeel Budget Internationale Veiligheid (BIV))

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 28 november 2013
Indiener(s): Han ten Broeke (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-X-36.html
ID: 33750-X-36

Nr. 36 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 28 november 2013

De vaste commissie voor Defensie, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden voor wat betreft het Budget Internationale Veiligheid.

De vragen zijn op 12 november 2013 voorgelegd. Bij brief van 26 november 2013 zijn ze door de ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Buitenlandse Zaken beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Ten Broeke

De griffier van de commissie, Van Leiden

Vraag 1

Waarom kiest u ervoor om budget voor missies, die meerjarig zijn, jaarlijks terug te hevelen vanuit de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar de begroting van Defensie?

Antwoord

Het Budget Internationale Veiligheid (BIV) staat op de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BH&OS). Hiervandaan kunnen financiële middelen worden overgeheveld naar andere begrotingen, waaronder die van Defensie, zodat deze beschikbaar zijn voor de uitvoering van activiteiten. Deze overheveling vindt op jaarlijkse basis plaats, zodat het BIV een budget is waarbinnen een integrale afweging kan worden gemaakt over te financieren activiteiten (zie ook het antwoord op vraag 2).

Vraag 2

Waarom worden de geraamde uitgaven voor crisisbeheersingsmaatregelen pas bij de eerste of tweede suppletoire begroting of in de slotwet overgeheveld naar de begroting van Defensie, terwijl nu al in de begroting plannen zijn toegelicht die een dekking behoeven?

Vraag 9

Waarom wordt voor het BIV, dat bestaat uit fondsen vanuit verschillende begrotingen, niet gekozen voor een constructie zoals bij de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) waarbij de verschillende departementen de budgetten op hun eigen begroting houden en dit niet jaarlijks wordt overgeheveld?

Antwoord

Het BIV staat op de begroting van BH&OS en is een verdeelartikel. Dit betekent dat de financiële middelen hiervandaan na gezamenlijke besluitvorming toegekend worden aan andere begrotingsartikelen binnen de HGIS. De HGIS is daarentegen een bundeling van artikelen die op begrotingen van verschillende departementen staan. Het BIV is ingesteld als één budget, zodat hiermee nog beter een integrale afweging kan worden gemaakt tussen de verschillende bestedingscategorieën dan binnen de HGIS. In de begroting van het BIV staan plannen met geraamde uitgaven aan crisisbeheersingsoperaties. Jaarlijks ontvangt uw Kamer een overzicht van de integrale verdeling van de financiële middelen uit het BIV.

Vraag 7

Leidt het samenvoegen van de verschillende budgetten vanuit de begrotingen van Defensie, Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tot het BIV per saldo tot een bezuiniging van € 63 miljoen?

Antwoord

De EUR 250 miljoen is een samenstelling van de voormalige voorziening van EUR 190,5 miljoen voor crisisbeheersingsoperaties uit de HGIS en overheveling van EUR 59,5 miljoen van de reguliere Defensiebegroting. De activiteiten van BZ en BHOS die geraamd zijn op € 63 miljoen in 2014 gaan niet ten koste van de reguliere Defensiebegroting. Deze activiteiten dragen bij aan de verdere versterking van het 3D-beleid cf. de doelstellingen van het BIV. Zie verder ook het antwoord op vraag 8 over de dekking van crisisbeheersingsoperaties.

Vraag 8

Op welke wijze dekt u het budget voor crisisbeheersingsoperaties wanneer de vrije ruimte, die er in het oorspronkelijke budget van € 190 miljoen was, moet worden aangewend?

Antwoord

Het Budget Internationale Veiligheid bedraagt in totaal € 250 miljoen. Zoals aangegeven in de HGIS-nota is er in 2014 een bedrag van € 105,9 geraamd voor crisisbeheersingsoperaties. Indien binnen het BIV geen ruimte kan worden gevonden kan een oplossing binnen de HGIS worden gezocht. Zoals onder meer aangegeven in de brief over MINUSMA zal het BIV in 2014 bij de Voorjaarsnota via de eindejaarsmarge van de HGIS worden verhoogd met de onderbesteding op de begrote uitgaven aan crisisbeheersingsoperaties in 2013 binnen de HGIS. Indien nodig, kan ook de restitutie van de VN voor MINUSMA via een kasschuif binnen de HGIS naar voren worden gehaald om extra ruimte te scheppen voor crisisbeheersingsoperaties.

Vraag 10

Klopt het dat vanuit de begroting van Buitenlandse Zaken het budget voor beveiliging van diplomaten en ambassades ter grootte van € 20 miljoen is overgeheveld naar het BIV? Zal deze post voor het volledige bedrag van € 20 miljoen aangewend worden binnen het BIV?

Antwoord

Zoals aangegeven in het overzicht in de HGIS-nota zijn de kosten van de beveiliging van diplomaten en ambassades die uit het BIV gefinancierd zullen worden, geraamd op € 20 miljoen. De bedragen in de HGIS-nota zijn indicatief en kunnen dus nog wijzigen. Het betreft geen begroting, maar een bestedingsoverzicht. Er staan geen schotten tussen de verschillende bestedingscategorieën.

Vraag 11

Klopt het dat vanuit de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het budget voor veiligheidssectorhervormingen en vredesopbouw ter grootte van € 43 miljoen is overgeheveld naar het BIV? Zal deze post voor het volledige bedrag van € 43 miljoen aangewend worden binnen het BIV?

Antwoord

Zoals aangegeven in het overzicht in de HGIS-nota zijn de activiteiten op het gebied van veiligheidssectorhervormingen en vredesopbouw die uit het BIV gefinancierd zullen worden, geraamd op € 43 miljoen. De bedragen in de HGIS-nota zijn indicatief en kunnen dus nog wijzigen. Het betreft geen begroting, maar een bestedingsoverzicht. Er staan geen schotten tussen de verschillende bestedingscategorieën.

Vraag 12

Welke afspraken zijn er binnen de regering gemaakt over eventuele onderuitputting bij het BIV? Is de budgetverantwoordelijke minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de enige die hierover beslist, of vindt besluitvorming plaats in samenspraak met de minister van Defensie?

Antwoord

Indien er aan het eind van het jaar sprake is van onderuitputting, dan loopt deze mee in de HGIS eindejaarsmarge, waarover besluitvorming plaatsvindt in de ministerraad.