Kamerstuk 33750-VIII-86

Informatie over de procedure met betrekking tot de aanvraag van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor ministeriële goedkeuring voor het starten van een nieuwsfragmentenkanaal

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 30 januari 2014
Indiener(s): Sander Dekker (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-VIII-86.html
ID: 33750-VIII-86

Nr. 86 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 januari 2014

Tijdens het wetgevingsoverleg over de mediabegroting 2014 op 25 november 2013 heb ik toegezegd u te informeren over de procedure met betrekking tot de aanvraag van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) voor ministeriële goedkeuring voor het starten van een nieuwsfragmentenkanaal. Deze aanvraag was opgenomen in bijlage lc van de meerjarenbegroting 2013–2017 van de NPO.1

Naar aanleiding van deze aanvraag is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gestart.

Op 30 januari 2014 heeft de Raad van Bestuur van de NPO mij medegedeeld de aanvraag voor het NOS nieuwsfragmentenkanaal in te trekken. De uniforme openbare voorbereidingsprocedure is hiermee beëindigd.

De NOS is het nieuwsfragmentenkanaal gestart als experiment op grond van artikel 2.21a van de Mediawet 2008. Het kanaal stelde nieuwsvideo’s van de NOS gratis beschikbaar aan kranten- en andere nieuwssites met als doel de samenwerking tussen de pers en de publieke omroep te versterken en een groter bereik voor het media-aanbod te creëren door meer doelgroepen te bedienen.

Het experiment was bedoeld om de interesse bij mediabedrijven te toetsen. De NOS heeft geconstateerd dat de interesse voor de nieuwsfragmenten niet groot is en dat het kanaal, zoals dat binnen de grenzen van de Mediawet 2008 werd aangeboden, niet aansloot op de behoefte van de markt. Om deze redenen heeft de NOS samen met de NPO besloten om te stoppen met het nieuwsfragmentenkanaal.

Voor de volledigheid laat ik weten dat door het intrekken van de aanvraag een besluit van mijn kant niet meer aan de orde is. Het nieuwsfragmentenkanaal stopt per 1 maart 2014.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker