Kamerstuk 33750-VIII-44

Tussenrapportage over de voortgang van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 28 oktober 2013
Indiener(s): Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-VIII-44.html
ID: 33750-VIII-44

Nr. 44 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 oktober 2013

In het overleg met de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap d.d. 12 juni 2013 heb ik u toegezegd een tussenrapportage over de voortgang van de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer te sturen (Kamerstuk 33 605 VIII, nr. 13). In deze brief treft u een korte toelichting op de belangrijkste aanbevelingen.

Op het dossier inkoopbeheer kan ik u melden dat alle inkoopprocessen inmiddels zijn gebaseerd op de nieuwe Aanbestedingswet. Ik heb acties in gang gezet om ervoor te zorgen dat conform deze procedures gewerkt wordt. De Algemene Rekenkamer zal beoordelen of dit afdoende is geweest.

Voor wat betreft subsidiebeheer zal ik 2014 nodig hebben om een goede werking van het samenhangend geheel aan maatregelen te laten zien die dit jaar genomen zijn.

Bij verplichtingenbeheer adresseer ik het punt van de Algemene Rekenkamer door uw Kamer na de Tweede Suppletoire begroting en ruim voor Verantwoordingsdag een brief te sturen met de resterende verplichtingenmutaties.

Voor wat betreft informatiebeveiliging geldt het volgende: De nieuwe Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst 2013 (BIR) stelt aanvullende en aangescherpte eisen aan de informatiebeveiliging. OCW voldoet nu al voor een groot gedeelte aan de BIR normen. OCW zal eind dit jaar aan een beperkt aantal normen niet voldoen. Ik hecht eraan, net als in de schriftelijke beantwoording op de vragen naar aanleiding van het OCW-jaarverslag, te melden dat het bestuursdepartement en DUO voor wat betreft de operationele werking van de informatiebeveiliging op orde zijn. Informatiebeveiligingsrisico’s zijn echter nooit voor 100% uit te sluiten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker