Kamerstuk 33750-VIII-119

Samenvattend verslag Subsidiëring van Landelijke Onderwijsondersteunende Activiteiten (SLOA) 2011-2013

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 5 september 2014
Indiener(s): Sander Dekker (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-VIII-119.html
ID: 33750-VIII-119

Nr. 119 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 september 2014

Hierbij bied ik uw Kamer op basis van de Wet SLOA1 voor het laatst een samenvattend verslag aan van de activiteiten die zijn uitgevoerd in het kader van de wet Subsidiëring van Landelijke Onderwijsondersteunende Activiteiten (SLOA) in de jaren 2011 tot en met 20132. Op grond van de wet SLOA brengt de Minister, conform artikel 9 van die wet eenmaal per twee jaar verslag uit aan de Tweede Kamer over de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten. Het voorliggende verslag heeft betrekking op de laatste drie jaren waarin de wet SLOA van kracht was: 2011 tot en met 2013.

Samenvatting verslag

In het kader van de wet SLOA zijn verschillende organisaties gesubsidieerd in de jaren 2011–2013. Activiteiten die zij in het kader van deze subsidie hebben uitgevoerd:

  • 1. Stichting Cito is gestart met de voorbereidingen voor de implementatie van de centrale eindtoets primair onderwijs. Daarnaast heeft Cito eindexamens geproduceerd en heeft zij gewerkt aan de ontwikkeling van examens voor het leerlingvolgsystemen in het VSO.

  • 2. Via de PO- raad en VO-raad zijn middelen aan scholen beschikbaar gesteld voor onderzoek en ontwikkelactiviteiten. In zowel het primair als voortgezet onderwijs hebben scholen deze middelen voornamelijk gebruikt voor projecten met betrekking tot het primaire proces. Aanvullend hebben scholen in het VO projecten uitgevoerd met betrekking tot het versterken van de professionaliteit van de leraar.

  • 3. Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) heeft zich in toenemende mate gericht op kennisontwikkeling en deskundigheidsbevordering op curriculumterrein. Zij vervult aan actievere rol in de landelijke coördinatie van leerplanontwikkeling. Ter voorbereiding op een aantal continue taken en vaste ontwikkeltaken heeft SLO zich gericht op krachtiger coördinatie van vakvernieuwing in het vo en implementatie van doorlopende leerlijnen taal en rekenen.

  • 4. Stichting CINOP heeft zich via het expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo) gericht op de volgende thema’s: «Beroepsonderwijs in de kenniseconomie; Leven Lang Leren; Effectief Beroepsonderwijs, leren en opleiden; Beleid, bestuur en organisatie; Beroepsonderwijs als keten; Functies van het beroepsonderwijs, Doorstroom in en rond het mbo».

  • 5. De Landelijke Pedagogische Centra (APS, CPS en KPC) hebben op diverse terreinen praktijkgericht onderzoek uitgevoerd. In het verslag wordt onder andere ingegaan op de projecten «taal en rekenen in de vakken», «begaafdheids-profielscholen VO» en «de rol van de schoolleider in een academische school». Zij hebben ook gedegen aandacht besteed aan de overdracht van alle opgedane SLOA kennis aan het NRO en de scholen.

De LPC hebben in samenwerking met de sectorraden PO-raad en VO-raad in november 2013 «De kennisparade; ter lering en inspiratie» georganiseerd waar de resultaten van 99 SLOA-projecten van de afgelopen jaren breed zijn gedeeld met deelnemers en het scholenveld. In de diverse presentaties en workshops is samen met alle belanghebbenden op de resultaten ingegaan. Daarmee liggen er niet alleen onderzoeksresultaten maar is de kennis die is opgedaan ook op een actieve manier ingezet ten behoeve van alle onderwijssectoren. Kortheidshalve verwijs ik voor de inhoudelijke resultaten van de onderzoeken van afgelopen jaren naar bijgevoegd verslag waarin deze gebundeld zijn.

Toekomst activiteiten wet SLOA

In 2013 heeft de parlementaire behandeling van de Wet SLOA 2013 plaatsgevonden.3 Deze wet is 1 januari 2014 in werking getreden en voorziet in een slankere onderwijsondersteunende structuur. Alleen Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en Stichting Cito kunnen op grond van de Wet SLOA 2013 nog subsidie aanvragen voor de wettelijk beschreven taken voor ontwikkeling van leerplankaders en toetsen en examens. Het praktijkgericht onderzoek wordt onder coördinatie van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek aanbesteed. Rapportage over de resultaten van praktijkgericht onderwijsonderzoek maken daarom ook geen onderdeel meer uit van de Wet SLOA 2013.

In deze brief wil ik u daarnaast informeren over de herijking van het budgettair kader 2015 voor de reguliere activiteiten in het kader van de wettelijke taak van Stichting Cito en SLO.

Met de invulling van de subsidietaakstelling onderwijs en onderzoek uit het regeerakkoord Rutte II is met ingang van 2015 aan Stichting Cito en SLO een structurele efficiencykorting opgelegd van 10% ter waarde van respectievelijk € 1,8 mln. en € 1mln. (Kamerstuk 33 650, nr.1). Daarnaast is het maximale reguliere budget voor Stichting Cito per 2015 opgehoogd voor de wettelijk verankerde werkzaamheden voor de centrale eindtoets (€ 3,5 miljoen) en de centraal ontwikkelde examens mbo (€ 6 miljoen). Voor SLO is het reguliere budget tot slot verhoogd met € 0,35 miljoen ten behoeve van het borgen van de kennis en expertise van het Landelijk Informatie- en steunpunt Specifieke Doelgroepen (LISD) en het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (LSEM) binnen de reguliere werkzaamheden. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de motie Biskop (Kamerstuk 33 000-VIII, nr. 220). Beide organisaties zijn hierover reeds geïnformeerd.

Deze ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat het maximaal beschikbare budget voor uitvoering van de reguliere taken in 2015, zoals dat staat opgenomen in de Hoofdlijnenbrief SLOA 2014–2015 van 3 maart 2013 (Kamerstuk 33 400-VIII, nr. 131), niet meer actueel is. In de bijlage vindt u het herijkt budgettair kader 2015 voor beide organisaties. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen in de Hoofdlijnenbrief SLOA 2014–2015.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker